Бригаден генерал на амбразурата

Бригаден генерал на амбразурата | StandartNews.com

Шефът на 61-ва Стрямска бригада обвинен, че превърнал войници в баш майстори

"Там, където другите не могат". Авторът на девиза на 68-а бригада "Специални сили" към Българската армия е бригаден генерал Димитър Шивиков. Тези думи характеризират личността на командира на 61 механизирана бригада, известен със смелостта си не само у нас, но и извън границите на страната ни. Доказал се е на фронтовата линия в Ирак и в Афганистан. Затова колегите, съгражданите и приятелите му бяха шокирани от новината, че командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше обвинен от прокуратурата в злоупотреба със служебно положение. Според обвинението на 12 март вместо да изпълняват служебните си задължения в Карлово, четирима военнослужещи са пратени от бригаден генерал Шивиков да ремонтират жилището му в София. "Натопен съм", лаконично каза генералът. Случващото се с уважавания командос предизвика вълна на обществена реакция. В Карлово започна подписка в подкрепа на Шивиков под мото: "Да защитим честта на бригаден генерал Димитър Шивиков - един достоен български офицер, истински патриот и родолюбец!". Във Фейсбук пък бе създадена група в негова защита. Според военни атаката срещу него е от зложелатели. Шивиков е трябвало да бъде командирован като военен представител на България в командването на НАТО в Монс. След обвинението шансовете му да замине силно намалели.

Шивиков е име в Българската армия.

Той командва 450-те български миротворци от състава на Четвъртия пехотен батальон в Ирак в база "Еко" в град Дивания, столицата на иракската провинция Ал-Кадисия, през 2004-2005 г. Седем години по-късно е национален командир на 18-я български контингент в Афганистан. Той помага не само за изпълнение на ежедневните задачи, но и за отличните взаимоотношения с местното население и съюзниците. В кариерата му няма нищо сензационно, нито пък е станал бригаден генерал зад бюрото. Роденият в Куртово Конаре, община Стамболийски, преди 51 години Шивиков расте постепенно по стълбицата на войнската слава. Възпитаникът на немската езикова гимназия в Пазарджик завършва разузнаване във ВНВУ "Васил Левски", а после и Военната академия в София. Има и специализации зад граница. През 2002 г. завършва стратегически курс -"Дж. Маршал" в Германия, а през 2010 г. - колежа на Сухопътните войски в САЩ.

Офицерската си кариера започва през 1986 г. в тогавашния Парашутно-разузнавателен полк в Пловдив. По-късно полкът прераства в бригада "Специални сили". От командир на взвод достига длъжността заместник-командир на бригадата. От 2006 г. е преназначен на служба в София в Главния щаб на Сухопътните войски, а впоследствие в Командването на Сухопътните войски, за началник на отдел "Специални сили". Тогава идват мисиите на армееца зад граница. Заради успехите офицерът е отличен с нагръден знак "За вярна служба под знамената" IV, III, II и I степен и др. Генералските си пагони Димитър Шивиков получава на 1 ноември 2012 г.

Според близки той е не само отличен офицер, но и добър съпруг и баща на три деца. "Той е човек с голямо сърце", казва негов приятел. За това свидетелства дори само фактът, че бригадният генерал има заслуга за доизграждането на православния храм в района 68-а бригада. Той е съграден в памет на злополучния инцидент по време на мисията в в Ирак, при който загиват български войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай