Бръснарница удари джакпота за наука

Игнатов протежирал корупцията във Фонда, твърди учен

Бръснарница удари джакпота за наука | StandartNews.com

София. Бръснарница и фирма за кашкавал са спечелили финансиране от Фонд "Научни изследвания". Спонсорирани са и други частни компании, които нямат научна дейност, кадри и оборудване. Това разкри Виктор Атанасов, учен от физическия факултет на СУ пред бТВ.

Атанасов беше един от участниците в срещата с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, проведена в понеделник. След нея Борисов поиска и прие оставката на образователния министър. Според Атанасов  Сергей Игнатов е протежирал корупцията в научния фонд към БАН. Той разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет. Игнатов беше ректор на вуза преди да заеме министерското кресло.

3 млн. за хора на министъра 

„Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите”, каза Атанасов. Той обясни, че проектите, които кандидатстват за финансиране от Фонд „Научни изследвания” по принцип се класират. "Последната година обаче такова класиране нямаше. От 1200 проекта са одобрени 95, без да е ясно как са избрани, не видяхме рецензии”, коментира ученият. 

Той даде пример как  столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит – на стойност 480 000 лева.

Прокуратурата проверява нарушенията

Виктор Атанасов разкри още, че в „далаверите” лично е участвал управителят на Фонд „Научни изследвания”, който преди ден също си подаде оставката. Той бил съсобственик във фирми, а негови съдружници също печелили проекти.

„Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата. Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат. Все пак ще имаме и среща с Барозу”, заключи младият учен от СУ.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай