Борисов заведе посланици и министри в Пловдив

Борисов заведе посланици и министри в Пловдив | StandartNews.com

Цяла делегация от министри и посланици се изсипа в Пловдив за работна среща "Пловдив 2019 Eвропейска столица на културата", както и археологическото наследство на града.

В града на тепетата пристигна премиерът Бойко Борисов, придружен от министъра по председателството Лиляна Павлова, колегите й Боил Банов и Владислав Горанов, Цветан Цветанов. В града на тепетата дойдоха и посланиците на Австрия, Германия и Чехия, както и Нанси Шилър, президент на "Америка за България". Посрещна ги кметът на Пловдив Иван Тотев, в обкръжението на своите заместници и на зам.-областните управители.

На срещата беше обсъдено и финансирането на проявите. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова съобщи, че държавата ще осигури финансирането на Пловдив, но парите ще се дават за инфраструктурни обекти, а не за събития. Общо 20 милиона лева ще бъдат преведени през 2018 и 2019 г.

Направена беше и презентация на Пловдив, неговите забележителности и подготовката му за културните събития през 2019 г.

Накрая премиерът държа реч за председателството, за правителствените разходи, в частност тези за армията, и за домакинството на Пловдив.

Пловдив ще получи държавното финансиране в размер на 16 млн. лева за проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019", обяви Борисов на  работна среща с участието на посланика на Австрия Роланд Хаузер и президента на Фондация „Америка за България" Нанси Шилър, която се проведе в археологическия обект "Малката базилика". "Първите 5 млн. лева ще бъдат преведени до 10 дни. В сряда ще променим постановлението на Министерски съвет от април 2015 година, тъй като е с изтекла сила. В средата на следващата седмица парите ще бъдат преведени така, както сме ги разграфили по 5 млн. лева до 2019 година", заяви премиерът.

Със сумата от 5 млн. лева, която ще бъдат финансирани обектите от културната инфраструктура. Борисов подчерта приноса на фондация „Америка за България", която ще финансира 8 230 000 лева в бъдещия археологически обект Голямата базилика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай