Армията се отказа от скок на заплатите

Военните готвят шествие срещу пенсионните промени

Армията се отказа от скок на заплатите | StandartNews.com

София. Военните изненадващо се отказаха от повишаване на заплатите. Въпреки че възнагражденията им не са променяни от 3 години, те решиха да отхвърлят предлаганото им от правителството увеличение в опит да си запазят сегашния си начин на пенсиониране.

Десетки офицери от  поделения от цялата страна днес се събраха в Централния военен клуб, за да обсъдят какво ще предприемат срещу идеите на министъра на отбраната Аню Ангелов за пенсионни промени и намаляване на отпуската.

В четвъртък стана ясно, че военното министерство тихомълком е предложило две сериозни корекции, срещу които армията да получи от 3-5 % увеличение на заплатите. Ангелов иска пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 г. при минимална служба 27 г. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 заплати. Другото предложение е отпуските да се намалят от 40 на 30 календарни дни.

Това е поредната гавра, единодушни бяха участниците в днешната среща. Затова утре те ще изпратят отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и Ангелов, в което официално отказват да им се вдигат заплатите. Военнослужещите предлагат тези пари да отидат за пенсионери, майки, лекари и учителите. Те настояват обаче да се запазят сегашните условия на пенсиониране в системата на въоръжените сили.

Военните ще чакат отговор от управляващите до 3 октомври. В противен случай за първи път в историята си армията ще излезе на протестен митинг. Шествието е предвидено за 7 октомври и ще тръгне от Орлов мост, ще премине пред Народното събрание и ще приключи пред президентството. Военните ще поканят на протеста и полицаи, които миналата неделя излязоха срещу малкото увеличаване на заплатите им.

Подозират министерски капан

Докато военните се събираха в Централния военен клуб, от министерството на отбраната бяха изпратили двама цивилни военни полицаи, които записваха кой пристига на сбирката. Тя беше организирана чрез форумите в социалните мрежи и сайта pan.bg. За да не обсъждат проблемите си на улицата, от легия “Раковски” поискали да им бъде дадена зала във Военния клуб. От министерството първоначално заявили, че всичко е заето и предложили това да стане в градинката пред “Кристал”. Военните обаче видяха клопка в това предложение, тъй като подобно събиране на едно място ще се приеме за стачка, което е забранено в армията.

Какви привилегии? Вижте ни колите и дрехите!

"Всеки от нас има граждански права и може да казва какво мисли", заяви Иван Милов, председател на офицерска легия "Раковски". Той определи като провокация предложението да се съберат в градинката. Милов припомни, че досега армията основно се съкращава с обещанията за повече пари, но такива няма и заплатите не са актуализирани от 3 години. “Никой не дойде на срещата със супер кола или дрехи”, отговори той на критиките, че в армията има повече привилегии.

Разгорещената дискусия разкри и други проблеми, които притесняват военните. Полк. Божидар Борисов, който е бил зам.- командир на втория контингент в Кербала, заяви, че договорът му за служба е бил променен едностранно от военното министерство и той не е подписал анекс към него. Става дума за увеличение годините за служба в армията, които бяха промени от 25 на 27, както и намаляването на отпуската от 50 на 40 дни.

Всички присъстващи го подкрепиха, че това е нарушение. Майор Коцин пък попита до какви икономии ще доведе намаляването на отпуската от 40 на 30 календарни дни. “Искат да се подиграят с нас. Да ни ударят един шамар. Да ни кажат, че сме едно нищо”, посочи той и допълни, че досега за всички военни министри е казвал “нашият министър”, но аз Аню Ангелов ще каже – "ресорният министър".

“Не мога да приема това, което се внушава, че моят живот в армията е преминал като паразит”, заяви полк. Веселин Минчев и обясни, че от 15 години живее разделен от семейството си, което е в Сливен. Сега той е поставен преди дилемата дали да остане на служба или да напусне заради готвените пенсионни промени. Майор Панамски пък попита какъв сигнал се дава към постъпващите в армията. Той даде за пример решението на генерал, който съкратил трима млади лейтенанти без много обяснение. “Другият месец подава рапорт за напускане. Няма смисъл да се заблуждаваме. Армията ще бъде съкратена отново”, заяви той.

Засега не е ясна каква ще е реакцията на военния министър Аню Ангелов. Пред "Дарик радио" в събота той заяви, че заплатите на военни ще бъдат повишени от 8 до 10 % през 2013 г., но трябва да бъдат направени пенсионните промени.

Нека да не говорим за неща, които все още не са факт, коментира днес в сопотското село Анево премиерът Бойко Борисов по повод протеста на военните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай