АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Здравният министър: Шестима от пострадалите остават в тежко състояние

Снимка: БГНЕС архив

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Здравният министър: Шестима от пострадалите остават в тежко състояние  | StandartNews.com

Шестима от пострадалите при катастрофата край Своге остават в тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред репортери преди срещата на институциите в министерския съвет във връзка с трагичния инцидент край Своге.

"Няма промяна в броя на загиналите. 21 души са пострадали, но в най-тежко състояние са четирима, настанени в Пирогов, от които двама в особено тежко. В Св. Анна има един в тежко състояние и във ВМА също. Има загинало дете", коментира той. Министър Ананиев посочи, че повече подробности ще бъдат дадени след срещата.

Продължава да бъде критично състоянието на двама от пострадалите при катастрофата край Своге. Това пък каза по-рано директорът по лечебната дейност на Пирогов проф. Николай Габровски, цитиран от Агенция Фокус.

Проф. Габровски посочи, че продължават активните действия както по диагностициране на проблемите, така и по тяхното овладяване. „За момента състоянието на болните е стабилизирано, но за част от тях е много тежко, бих казал и критично. Водещи засега според нашите изследвания са гръдните травми – т.е. засягането на бял дроб, на сърце, фрактури на ребра. За съжаление, това са травми, които имат продължителни последици и бавно развитие, и в следващите дни ще трябва да ги продължим да наблюдаваме много интензивно", обясни той. По думите му тези травми представляват основен проблем за пациентите, тъй като се нарушава дишането им.

„Възрастта на пациентите допълнително ни затруднява. Прави се всичко възможно те да бъдат в контролирано състояние, но за двама души бих определил, че състоянието е критично. За други двама то е стабилизирано, но доста тежко", каза още проф. Габровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай