21:08 ч.

14.10.12

2 мин.

8135

3

124

За първи път в историята: ЧОВЕК СКОЧИ ОТ 39 КМ!

от Стандарт Нюз |

За първи път в историята: ЧОВЕК СКОЧИ ОТ 39 КМ!

Феликс Баумгартнер преодоля звуковата бариера


За човешката лудост и възможности няма граници. Доказа го австриецът Феликс Баумгартнер, който скочи от 39 км. Той полетя от ръба на космоса точно в 21,07 часа българско време и стана първият човек, преминал звуковата бариера без машина. Скоростта му на летене достигна 1342,8 км/ч.


Преди да се устреми като куршум надолу 43-годишният Феликс каза: "Виждам цялата Земя. Пожелавам ви и вие да видите тази гледка! Понякога трябва да се качиш толкова нависоко, за да разбереш колко си малък". После козирува и скочи.


На четвъртата минута от свободното падане парашутът му се отвори. В 21,16 часа Баумгартнер кацна на земята пред погледите на милиони зрители, които наблюдаваха полета му на живо в интернет и по телевизиите. Най-голямо бе вълнението на семейството му, което за първи път напусна Европа и пристигна за старта в Розуел, Ню Мексико. Майка на Феликс - Ева, не можеше да сдържи сълзите си.


Полетът продължи 4,22 минути. Това означава, че той не е успял да счупи рекорда по най-продължително свободно падане, поставен от Джо Китингър, който през 1960 г. скача от 31 км. Височината, постигната от Баумгартнер, обаче е уникална за човешката история. По първоначални данни скоростта, с която е летял, е достигнала 1173 км/ч.


Феликс бе издигнат в стратосферата в специална капсула, прикачена към огромен балон с хелий. Изкачването продължи около 2 часа и 20 минути. Лек смут настъпи, когато пилотът съобщи, че му е студено на лицето и предпазният му шлем се запотява. Експертите се притесниха, че може да има проблем с херметизацията на скафандъра. В крайна сметка обаче австриецът рискува.


Преди това опитите му бяха отлагани няколко пъти заради силния вятър. Успехът му на 14 октомври съвпада с полета на Чък Йегър, който точно преди 65 години стана първият човек, преминал звуковата бариера със самолет.


Скокът на Баумгартнер ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение и е значителна стъпка напред в проучването на земната атмосфера. Всеки детайл от мисията може да послужи за отправна точка на важни медицински и научни открития в близкото бъдеще. Той ще спомогне и за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата.


Уникалния полет може да гледате ТУК


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

gospozhitsamariana · 17:02 · 16.10.2012
Браво!Този човек изживя мечтата си!Той има дух!Изживя мечтата си,сигурно някой го мисли за луд,но всъщност не е така,дори той изобщо не е такъв!Той се осмели да преживее това и пое риск!
Потребител · 00:54 · 15.10.2012
Лудост?!?! Защо да е лудост? Защото постигна мечтата си? Напротив, той ни показа, че стига да има желание, всичко може да се постигне! Няма невъзможни неща. И колко усърдно само е тренирал толкова време. Лудост щеше да бъде ако от днес за утре реши и опита. Лесно е отстрани да се коментира но в случая е като лисицата с киселото грозде...
123 · 23:10 · 14.10.2012
Човек е толкова голям,колкото големи са мечтите му. Браво. Поклон пред смелостта и величието на Човека.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент