11:05 ч.

31.10.13

1 мин.

1229

1

0

Русия и НАТО разработиха система за засичане на терористи

от Калина Александрова |

Русия и НАТО разработиха система за засичане на терористи
Снимка: Ройтерс

Брюксел. Русия и НАТО обявиха, че са разработили система за разкриване на терористи с бомби чрез сканиране на масите, съобщава Defensenews.


Програмата, наречена СТАНДЕКС (Stand-off Detection of Explosives programme), може да помогне на НАТО и Русия да предотвратява терористични атаки като тези в Лондон, Мадрид и Москва.


Програмата е финансирана от НАТО и правителствата на Великобритания, Франция, Италия, Русия, Турция и САЩ, а развита в лаборатории и компании в Холандия, Франция, Германия, Италия и Русия.


Новата система представлява първата по рода си технология в света.


Тествана на живо през юни в метро станция в неназован европейски град, технологията „може да засече експлозиви" в реално време и без да се нарушава движението на хората, отбелязва НАТО.


Системата използва серия от микровълни и сензорна сканираща технология за засичане на аномалии в молекулярните структури, докато хората преминават без да знаят, че сканирането се случва.


От НАТО обявиха, че сканирането може да бъде правено с пълно уважение на международните закони.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:14 · 31.10.2013
Браво !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент