12-годишно българче покори пистите на Англия

Георги Димитров е първият нашенец спечелил картинг шампионата на Великобритания

12-годишно българче покори пистите на Англия | StandartNews.com

Да си само на 12 години, да си от България, а вече да си шампион на Англия по картинг. С това може да се похвали един единствен нашенец и той носи името Георги Димитров. В сериите X 30 през последния сезон Георги прави фурор и е проучван от скаути на известни отбори заради своя талант. Историята започва преди близо 7 години, когато Георги е едва на 5 години и половина. Тогава баща му го качва за първи път на картинг и две години се учат заедно и взаимно да управляват кола. От 2012 година момчето започва да се упражнява с професионален треньор. След години влиза в полезрението на Дан Хейзълууд, който е екипен директор на "Фюжън Моторспорт". И започва да се състезава под флага на отбора. С него печели и шампионатът на Великобритания Super One British Championship в сериите Мини X30 /Junior X 30/. Така 12-годишният Георги става първият българин

триумфирал на почетната стълбичка на състезанието за сезона

През следващите 2-3 години Георги планира да атакува и върховете на Формула 4. Причината да отлага израстването е една единствена - възрастта. Виртуалните симулации, с които тренира на пистата на Формула 4 показват, че би се наредил сред най-добрите, ако годините му бяха достатъчно. Възрастта на Георги всъщност не е достатъчна и да кара кола по пътищата на Англия или Европа, въпреки че е шампион на пистата.

Мечтите на роденото във Варна момче не спират само до титлата в Англия. Някой ден Георги мечтае да е шампион във Формула 1 като състезателят, на който е фен - Луис Хамилтън. Вече се състезава и в Европа, като на тези състезания също има амбиции за победи, като през първата му година в него- тази, завършва 6-ти в крайното класиране.

През 2017-та година българчето може да се похвали и с още един огромен успех на пистата -победата му в Англия на Картмастърс GP plate. През 2016-та година именно на това състезание Георги катастрофира много лошо и затова победата е изключително ценна за него. С нея той става единственият българин два пъти шампион на Англия.

Най-високата скорост, която Георги е вдигал с картинга, е 130 километра. И въпреки че почти всеки шофьор е карал с толкова дори по родните магистрали, трябва да се има предвид, че скоростта се развива от 12-годишно момче в картинг само на 6 сантиметра от асфалта. А самата кола в картинга е едва 28 коня, така че тази скорост никак не е малка. Още повече, че на възраст Димитров е и най-малкият в класа си на пистата.

Георги признава, че въпреки че не се състезава под български флаг,

никога не пропуска да обясни в интервюта коя е родната му страна

и да разкаже за красотите й, за морето в родната Варна. Признава, че в първите години докато се състезава, го подценяват, защото е от България, докато сега противниците му са респектирани от него.

Животът на 12-годишното момче се състои единствено от тренировки и състезания. На въпроса какво обича да прави в свободното си време, Георги отговаря - тогава уча и си пиша домашните. Рядко успява и да поиграе футбол с връстниците си. Всъщност, въпреки че близо 250 дни от годината момчето е по тренировки и състезания, той е отличник и в училище. Твърди, че картингът му е дал много и го е направил по-отговорен. Подготвя се за пистата с тренировки, но без тежести, защото те не са позволени за неговата възраст. Също така бяга 3-4 пъти седмично. Тренира и на смартфона. Изтеглил съм си приложението Headspace на телефона и работата с него ми помага да мисля на пистата по-бързо, да взимам решения, да направя така, че да впечатля останалите, разказва Георги. Приложението му помага и да кара по-спокойно и уверено. Докато разговаряте с Димитров нямате усещането, че пред вас стои 12-годишно момче, а голям мъж, който вече е успял да намери себе си и знае какво иска от живота. Лишенията не свършват до тук. За разлика от връстниците си, Георги не опитва вредни храни и хапва само по стриктен режим. В резултат шампионските мерки са 152 сантиметра височина и тегло от 49 килограма.

Георги казва, че

на пистата не изпитва страх

въпреки високите скорости и риска. Все пак момчето също има своите страхове и като истински мъж си ги признава. Всъщност момчето, от което се страхуват всички картинг състезатели в неговата възрастова група във Великобритания, не е голям фен на тъмнината. Но не се страхува на пистата. Твърди, че спортът през последните години е станал доста по-сигурен и малко по-рисков. Родителите му изцяло го подкрепят и пътуват непрестанно с него. Променили са ритъма на живота си и бизнеса, а изкараните средства инвестират в мечтата на сина си да изкачи още върхове зад волана. Те са и основните спонсори на състезателната му кариера към момента. Но Георги не би отказал върху картинга му или екипировката му да стои името и на българска компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай