17:12 ч.

27.06.13

3 мин.

148554

192

8360
Хватката на Старшата

В тукашната лудница политиците прибегнаха към номерата от кукувичето гнездо


Веселба викате. Усмивки и красиви млади хора. Много пъстро било. И купон, голям купон. Купон...
Има една причина протестите да изваждат брилянтни лозунги, прекрасен хумор, деца, които рисуват и правят циганско колело, хипарска шарения и карнавал, протичащ пред одобрителния поглед на най-симпатичното хъски на планетата. Зад тая манифестация на въображението, заради която вечер София става анимационна, стои едно: дива паника. Паниката на едно поколение, че клони към изгубените, вкопчено за ръба като котките, чиито гръбнак се извива под невъзможен ъгъл пред опасността от пропадане.
Не се ебавайте, политяги, с тази паника: няма нищо цветно, забавно и детски вълшебно в протеста. Протестът е красив на същия принцип, на който човек си иска бялата риза преди обесване. Хората, които все още са непомръкнали и мислещи, видяха правителство, чиито първи ходове бяха и остават ужасяващи като разстрел. И то благодарение на подкрепата на човек, който се нуждае от - о, това отдавна не е злобна закачка - медицинска помощ.


Бунт на богатите? Ако обичате. Богати хора няма. В тази страна има изключително бедни и леко бедни, които погрешка наричат средна класа. Средната класа е едно нещо, дето си сменя колата през 2 години и в други страни лятото напуска работа, за да обиколи Азия, а после като се прибере съжалява, че им е останало време за Бруней и Лаос, но не и за Сингапур. Това у нас е протест на леко бедните, чиято разлика с изключително бедните е, че вторите не могат да си платят тока, а първите остават на нулата след като отметнат сметките. Просто не са достатъчно оскотели и изсмукани от смазващи битовизми - и в паниката осъзнаха, че чест и морал би трябвало да са колоните на къщата, в която се опитват да живеят, а някой им ги срутва под носа.


Да не делим протестите, викате. Напротив, да ги делим. Да не делим, означава да си затваряме очите пред очевидни неща. Станишев смята, че протестират 10 000, но останалите 7 милиона мълчат. Кофти хватка, а? Навярно ви се вие от безсилие. А тая хватка е описана и четена. В „Полет над кукувиче гнездо" - книга, дето трябва да размахаме по площадите. В оная проклета лудница има всякакви луди. Момчетата на Макмърфи, за които има надежда, шанс и спасение. И още два типа – Хрониците и Острите. Тия дето стоят на един стол, с празен поглед по цял ден, онемели, потънали в мъглата. В един миг се стига до гласуване, понеже момчетата искат да гледат баскетбол. Всички вдигат ръце и вече тръпнат в очакване нещата да станат. Но Старшата казва – вие не сте мнозинство! И сочи към другите, многобройните, дето отдавна са се предали, изгубени, превзети и живеят като зеленчуци. Ей така ви прецакват вас, жадуващите промяна, с номера за Хрониците. Защото истината е, че в тази страна е пълно, препълнено с хора, на които онзи дял в мозъка, който отговаря за социалното и битката за него, отдавна е лоботомиран. И то жестоко, с онази смъртоносна серия от лъжи, даването на надежди и хищното им отнемане, поголовна бедност и унижения, след които човешкото започва да мъждука и гасне - преход. Бъдете сигурни: ако не успеете, вие сте следващите. Сбъднете тези протести. Иначе Старшата ще ви хакне в стола на Хрониците, без да се усетите. Удобно вцепенени, както пееха Пинк Флойд.


И не ми казвайте, че това е литература. Откакто четох Велислава Дърева имам нужда от литература.


А сега протестите имат нужда от едно: постоянство. Най-трудното е. Погледнете всички по-лекички избухвания на недоволство през последните години. Тия пичове с властта му знаят тактиката – чакат. Чакат като луди. Да прощавате за тъпото сравнение, но протестите май са като любовта и имат същите фази – разгар, пик и угасване. В момента ви чакат да идете на море. Надеждите им са във вашия петък вечер, вашата планина, вашитe палатки и плажове. Чакат ви да се изповлюбите и като в оня разказ на Елин Пелин да възкликнете: аз си намерих друга мелница! Само дето – усетихте го вече, нали – лудницата разчита на вас, психопати. Екзактно на вас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:26 · 29.07.2013
Прекрасна статия, та чак ме боли сърцето от мъка за нашето мътно време. истината в очите- само това сега е важно, нищо не трябва да се премълчава.Стига вече , дерибеи, готованкояци и алчни за власт ипари глупаци- въмн !!
Потребител · 12:52 · 29.07.2013
Най-вероятно е дошло време разделно. Със средствата на демокрацията няма да стане и вероятно ще се наложи да стане с оръжие, дори то да е най-обикновено подръчно средство - камък, чук, парче винкел, да не говорим за ножове и огнестрелни оръжия.
Тези дето изхранваме тази милионна армия от политици, мутри, "бузлуджански старци", мангали и прочие паразитиращи изроди трябва да вземем нещата в свои ръце на принципа: "Свобода или смърт!"
Друго решение няма. Критичната маса е взела връх и демокрацията не води до развитие.
Потребител · 12:08 · 29.07.2013
Статията е великолепна, нищо, че някои не я разбират, а други не я харесват. Ама май че те са едни и същи - тези, които пишат "осъкатени" и "умръзнаха" и произнасят "макЪр".
Потребител · 17:28 · 28.07.2013
Чудесен текст!
Ь2805 · 13:51 · 28.07.2013
МОЯ БРАУЗЪР МЕ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ ШЕ МЕ ЛЪТЖЕТЕ ПОНЕЖЕ САЙТА Е НА ПЕЕВСКИ ТАКА ЧЕ ДАЖЕ НЯМА ДА ВИ ЧЕТА... ХАХХАХА МОДЕРНА ТЕХНИКА...АРИВИДЕРЧО ПРАСО И МАЙКА И БАНКЕР
Потребител · 11:14 · 28.07.2013
Сори, пич, ама ако протестиращите изпитваха дива паника едвали щяхме да сме 100 човека на протеста сутрин, едва ли щяха да казват "не мога през деня да протестирам, на работа съм" и едва ли още щеше да се налага да обикаляме улиците.
Потребител · 13:56 · 10.07.2013
Ами време е това произведение да се изучава в училище. Така новото поколение ще осъзнае абсурда на обществото, което го отглежда!
Потребител · 22:58 · 05.07.2013
страхотна статиа!! благодариа!
Vallmusic · 11:12 · 03.07.2013
Начина на писане на тази статия, както и някои от изразите са трудно смилаеми за голяма част от хорицата. Ако автора е искал да покаже колко добре умее да се изказва... постигнал го е. Ако иска да повлияе на някого, то тия които биха разбрали написаното нямат нужда от тези уточнения и разяснения - те са наясно. Ако иска да внуши или да помогне на обикновения човек нещо, не би трябвало да се пише по тоя начин, нито да се споменава 'Полет над кукувиче гнездо' или 'Пинк Флойд' защото едва ли те знаят за какво иде реч...
Иначе ми хареса и е вярно !
Потребител · 00:51 · 28.07.2013
@Vallmusic Много подценявате хорицата!Не е хубаво така!
Потребител · 19:31 · 10.07.2014
@Потребител Тези, които гласуваха 15/15 или тези, които си гласуваха направо за ДПС са силно подценените хорица?
Марко · 10:03 · 28.07.2013
@Vallmusic Повечето ще разберат казаното! ... Щом турците и родните пенсионери разбират Местан и Станишев - не ги подценявайте. А и статията е написана за активното население и протестиращите. Стимулираща е, дава повод за размисли в правилната посока... Има нужда нещата да бъдат изречени ясно от повече умни хора.
Потребител · 00:12 · 02.07.2013
КАДЕ Е МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ?НА КАВО ТЕ СА НАУCХЕНИ? СРАМ И ПОЗОР-ПОВЕCХЕ ОТ 23 ГОДИНИ НИКОИ НЕ СИ ЗАДАДЕ ВАПРОСА КАКВО ТРИАБВА ДА НАПРАВИМ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА В БУЛГАРИА.ВСИCХКИ ТРИАБВА ДА ИЗЛЕЗАТ НА УЛИCАТА И НЕСХТАТА ДА СЕ ПРОМЕНИАТ.
Потребител · 16:18 · 04.07.2013
@Потребител Ако ти си от младото поколение, то явно младото поколение е по чатовете, където пише на шльокавица, и после се опитва да се проявява като активен, но заявява единствено неграмотността си!
Адски ме дразнят хора, които се изказват като теб!
Потребител · 22:40 · 06.07.2013
@Потребител Ей Потребител, я марш оттук. Научи се да пишеш, пък после коментирай...
Потребител · 14:42 · 01.07.2013
Като искаш литература, Райко, вземи попрочети нещо от автори, а не от санитари, каквото е "произведението", пред което се кланяш. Хубави са тия протести, но са си чиста Асамблея "Знаме на мира" - безсмислена, но медийно досадна. Горе някой беше писал - стачка, да, стачка! Но не - оня селяндур от Банкя чакаме пак, с килийното образование, защото от 1300 години можем само да се навеждаме. Нещастна страна, ей! Не народ, а мьрша, Райко, както е казал истинският писател!
Потребител · 17:03 · 01.07.2013
@Потребител Не ви ли умръзна да цитирате, да четете и да ви наричат "Не народ, а мьрша, както е казал истинският писател!" Моето огромно уважение към истинския писател, но ми умръзнаха тези шаблони. Не смятам че някой от нас които сме на площада чака човека от Банкя....
...... · 23:47 · 01.07.2013
@Потребител Направо се разплаках от нерадостната съдба на 7-8 хиляди потни софиянци....
Потребител · 09:32 · 05.07.2013
@...... Отговор на парцал
Потребител · 07:34 · 28.07.2013
@...... ето, това са изродите за бесене, ти му вършиш мръсната работа, а той ти вика потен софианец
Потребител · 11:50 · 28.07.2013
@Потребител И на мен ми Омръзна от неграмотно писане!
Потребител · 00:48 · 02.07.2013
@Потребител дано си наясно как хубаво се превръщаш в престъпник спрямо собствените си деца,дано!Ако нямаш още такива ти пожелавам най малко три
ако имаш ,то тогава попитай ги най простичкото нещо на света-кой са
Ако живееш в някакъв си твой свят в квартал с бариера,то тогава няма да разбереш от горенаписаното.
Добрин Димитров · 11:23 · 01.07.2013
Нали знаете как свършва ... историята? Рандъл Патрик - при зеленчуците. Мис Рачид само с временна яка.......
Потребител · 11:52 · 01.07.2013
@Добрин Димитров ...Но Вожда разбива мрежата и успява да избяга....
Потребител · 10:45 · 01.07.2013
КУЧИТЕ СИНОВЕ,окопирали ВЛАСТТА,се надсмиват над милионите българи.Сега е МОМЕНТА,да им се даде добър урок.ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА и да видим какво ще правят-СТАВАИ НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ,И ОТ ЗЛОТО ОТЪРВИ СЕ...
дидо · 11:09 · 30.06.2013
Вместо да викате БРАВО, довечера всички на протест !!!!!
Няма значение от кой град сте ! ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА !!!!
Потребител · 22:47 · 29.06.2013
Браво на автора! Много интелигентно напсано. И точно.
Потребител · 18:15 · 29.06.2013
Защо никой не говори за политиката на пряко действие, за стачка, за всеобща стачка. Само това пряко удря мутрите по джобовете им. А с танец на площада нищо няма да стане, само танец на площада. От протестищащите само това чакат. За целта трябва да мине преизбиране на сегашните профсъюзни лидери. Стачките въспитават и нови лидери, което много важно. И ще видите как като спре производството, кое ще правят политиците. Този метод опробван с столетия и действа сега много добре из европейски страни.
Потребител · 17:25 · 01.07.2013
@Потребител Напротив, най-широко се обсъжда всеобща стачка, която ще бъде подкрепена и от синдикатите. Но ако някой си въобразява, че нещата ще се случат като помахване с магическа пръчка..жестоко греши, ние трябва вече непрекъснато да сме нащрек за това което се случва..
Потребител · 17:21 · 29.06.2013
,,Паниката на едно поколение,което принадлежи към загубените,, ...колко отчайващо и същевременно силно и достойно!Кураж, скъпи млади хора,вие сте сега...Все още сте тук ,в тази отрадна страна...Моите деца вече ги няма тук...Аз страдам и вие сте моята надежда...Страната ни е погубена без вас...Благодаря ви ,че се събудихте ,че чувам гласа ви ,че се борите ...Вярвам ,че ще победите!
Потребител · 16:12 · 29.06.2013
Тъй като управляващите наистина чакат протестите да заглъхнат по време на ваканцията и вероятно ще се възползват тихичко да прокарат още "гениални" решения, предлагам на протестиращите: организирайте се в курортите и градовете където ще летувате, тогава може и останалата част от страната да живне
Потребител · 15:41 · 29.06.2013
Страхотна статия! Браво!
Потребител · 15:05 · 29.06.2013
Не мога да повярвам колко осъкатени журналисти има.
Потребител · 18:42 · 29.06.2013
@Потребител не знам колко осАкатени журналисти има, ама колко неграмотни има сред форумците...
123 · 19:19 · 30.06.2013
@Потребител Негрмотнико, пише се осакатени!!! Първо се научи да пишеш правилно, после давай мнението си!
Потребител · 01:00 · 02.07.2013
@123 той не е виновен ,че не може да пише грамотно.Виновно е образованието родно,мило.Там пред МОН също трябва да има стачкуващи.Ще ме извиняват образователите ни,но истината е , че от там започва всичкоооо.И май добре си свършиха работата за 20 години,а преди 89 година други идиоти с идеологическата си диверсия си свършиха отлично работата-по малодушно нещо от поколенията родени преди 80 година не можаха да произведат
Потребител · 11:47 · 28.07.2013
@123 Tя и Мая Манолова казва макЪр, но никой не я нарича неграмотна,а би трябвало!
Марко · 10:10 · 28.07.2013
@Потребител И това го казваш ти, Неграмотнико! Научи се да пишеш на елементарен правилен български и тогава си дай мнението. Платен гнусар си ...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 7Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент