Ще учим гърците как да контролират храните

Ще учим гърците как да контролират храните | StandartNews.com

Проф. д.т.н. Кольо Динков, ректор на Университета по хранителни технологии

- Проф. Динков, Университетът по хранителни технологии подписа договор за сътрудничество с Технологичния образователен институт на Западна Македония, Гърция за разработване на съвместна магистърска програма. Как се стигна до това партньорство?

- Инициативата дойде от страна на колегите в Гърция. Те са направили най-напред свое маркетингово проучване, че пазарът на труда изисква кадри по контрол на качеството и безопасността на хранителните продукти, и на второ място - проучване къде тези кадри получават качествено образование. Обърнаха се към нас и след поредица от работни срещи подписахме меморандум за съвместно организиране на магистърска програма по специалността "Анализ и контрол на храните". Програмата е направена по наш учебен план, с участието на наши преподаватели и на базата на нашия опит. Нашите преподаватели ще извеждат дисциплината пред студентите в гръцкия Технологичен образователен институт.

- Правите за първи път франчайзинг на учебни програми - кое ви провокира?

- Нашият университет поддържа партньорски отношения с над 40 чуждестранни университета, имаме подписани договори за съвместно обучение и издаване на двойни дипломи и с други висши училища. По-скоро бих казал, че това е признание за качеството на образованието, което в УХТ даваме, за опита, учебните програми и преподавателите ни.
Освен с Гърция имаме подписан договор и с Университета в Западен Британ, Франция, по силата на който студентите франкофони получават двойни дипломи - наша и френска.
В този мандат успяхме да подпишем договори и с няколко университета в Казахстан за осигуряване на второ научно ръководство от наша страна на техни докторанти и постдокторанти.

- Кризата и демографският срив не засегнаха ли УХТ при приема на студенти? Броят на абитуриентите тази година беше по-малък?

- Не само тази - броят на абитуриентите става все по-малък с всяка изминала година. Въпреки това изпълняваме държавната поръчка на 100%, но и се радваме на интерес към платените ни форми на обучение. Тази година имаме приети по държавна поръчка 805 студенти и още 178 с платен прием.

- Продължавате ли да търсите възможностите за професионална реализация на студентите си по друг начин?

- Факт е, че между 60 и 70% от дипломираните ни студенти работят по специалността си. Съвсем обективно ще добавя, че това е така, защото хранителната индустрия е една от най-добре работещите сфери на стопанския живот у нас. Поддържаме активни връзки с компаниите от хранителната промишленост - сериозна част от мениджмънта на фирмите е съставен от възпитаници на университета ни, част от тях са и членове на Съвета на настоятелите. Поддържаме активни контакти с браншовите организации. Това е другата форма да сме в крак с бизнеса, да имаме предвид насоките, когато изготвяме учебните си планове, да правим съвместни разработки с участието на специалисти от компаниите.

Но всичко това е на базата на нашите лични контакти, на факта, че наши възпитаници са в мениджърските екипи на тези компании. Няма законова база, която да регламентира тези взаимоотношения, така че когато нашите студенти провеждат обучение във фирмите, те да получават бонификации при ясни правила. Това - убеден съм, ще създаде не само стабилността днес, но и перспективите за утре. Давайки си сметка за важността на практическата подготовка на студентите, УХТ спечели проект и е партньор на МОН при осъществяването на проект "Студентски практики", финансиран от Европейския социален фонд.

- Открихте учебната година с нов учебно-производствен комплекс към Катедра "Технология на млякото и млечните продукти" - технолози от млечни компании дори казаха, че малцина от тях притежават подобна производствена линия.

- Да, изцяло обновеният Учебно-производствен комплекс разполага с последно поколение линия за производство на бяло саламурено сирене и жълти сирена. Но това не е прецедент. Вече имаме изграден учебен ресторант, база за практическо обучение на студентите, обучаващи се в хлебопроизводството, предстои ни да разкрием УПК, свързани с технологията на месата и месните продукти и биотехнологиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай