Сърбия се отваря за български инвестиции

Сърбия се отваря за български инвестиции | StandartNews.com

Пробиваме в Катар с уникална технология за пътища
"Трейс" закупи строителна фирма в Ниш, за да разшири дейността си на Балканите, обясни инж. Николай Вълев

Инж. Николай Вълев е заместник-председател на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" АД и ръководи международното направление на холдинга. Той е управител на "Трейс Интернешънъл" ЕООД, което отговаря за всички задгранични представителства на родния строителен гигант. Дълги години е работил в дипломатическите ни мисии в Сърбия и в страните от Персийския залив. Ползва свободно английски, арабски, сръбски, хърватски и руски.

- Г-н Вълев, "Трейс груп Холд" придоби ново пътно предприятие в Сърбия преди дни. Как стигнахте до решението за тази инвестиция?

- Това е следваща стъпка в последователната ни политика за позициониране на сръбския строителен пазар. Преди 7 години приватизирахме в Белград утвърдено държавно акционерно дружество за проектиране и надзор, работихме активно по проучване на пазара, участвахме в тръжни процедури и вече изграждаме четири важни пътни обекта в Сърбия. Новата фирма ще ни гарантира успешната работа по международния Коридор номер 10 и ще съдейства за разширяване на дейността ни на Балканите. Пътно-строителното предприятие ПЗП Ниш в близкото минало е изградило едни от най-големите участъци от паневропейските коридори. След раздържавяването му предишните собственици не развиват фирмата в правилната посока и сделката е прекратена. Държавата си връща контрола върху дружеството и назначава синдици, които да го оздравят. Междувременно се правят два опита за продажбата му на търг, но не се явява нито един кандидат, който да предложи реална цена и сериозна програма за развитието му. Радваме се, че в третия търг ние успяхме да отговорим на високите изисквания и да закупим дружеството с всичките му активи - строителна техника, работеща кариера за инертни материали с огромен капацитет, три асфалтови бази и значима недвижима собственост. Дружеството има текущи договори за поддръжката на 1300 км пътна мрежа в Сърбия и оперира на територията на 15 общини.

- Можете ли да съобщите част от параметрите по сделката?

- Ние инвестираме над 5 млн. евро. До момента предлаганите цени от местни и чужди фирми не са надвишавали една трета от пазарната му оценка, която е 7 млн. евро. Сръбските институции бяха впечатлени и от нашата визия за развитие на дружеството в краткосрочен и средносрочен план, която цели въвеждане на ефективно управление, закупуване на нова строителна техника, осигуряване на допълнителна работа и на условия за участието му в международни търгове.
В момента в този район

се изграждат две основни европейски магистрали

Е80 (направлението Ниш - границата с България) и Е75 (Ниш - границата с Македония), в чието строителство участва и "Трейс". Понастоящем в ПЗП - Ниш работят около 300 души. Въпреки кризата и в условията на контролирана несъстоятелност дружеството има нетна печалба от 250 000 евро. Възможностите му, разбира се, са много по-големи - преди години тази легендарна сръбска фирма е изпълнявала обеми от 100 млн. евро и е реализирала печалби от над 13 млн. евро. Ние сме убедени, че бързо ще възстановим потенциала на дружеството и в следващите години ще надминем най-добрите му показатели от миналото.

- На местните работници ли ще разчитате, или ще изпратите подготвени специалисти от България?

- Предвиждаме да работим с вече наетите от компанията служители, но ще изпратим и наши български специалисти, които да подсилят мениджърския екип и да уеднаквят правилата на работа с тези в групата. Защото "Трейс" е публична компания и във всички свои дъщерни дружества има единни правила за корпоративно управление. При нови проекти може да се наложи да наемем и допълнително хора.

- Защо избрахте да инвестирате точно в Сърбия?

- Анализът на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" показа, че едно бъдещо развитие на компанията неминуемо минава през излизането на нови международни пазари. Големите международни компании не правят разлика между участие в търгове в собствената си държава и в чужди страни. Това именно е и нашата цел, която за момента успешно постигаме.

- Не е ли това един доста рисков ход, предвид другите условия на правилата на чуждите пазари и кризата в момента?

- Да. Със сигурност всяко разширение на дейността крие рискове, но ние сме работили пет години, преди да предприемем тази стъпка, проучили сме внимателно ситуацията, направили сме анализ на плюсовете, минусите и възможните проблеми. Отне ни повече от три години, преди да спечелим първия си проект в Сърбия. Преминахме през основаването и утвърждаването на две наши дъщерни сръбски фирми - "Трейс Болканс" и "Ню Бриджис". Разкрихме ефикасно функциониращ клон на холдинга в Белград и успешно изграждаме четирите инфраструктурни проекта в страната на обща стойност над 95 млн. евро. Съседите ни преди десетилетия

бяха водеща икономическа сила на Балканите

и нашата прогноза е, че независимо от ударите, които понесоха, те отново ще се превърнат в значим икономически фактор.

- Различават ли се условията на работа в Сърбия и България?

- Има големи предизвикателства преди всичко в работата с подизпълнителите. За съжаление качествените местни фирми остават все по-малко заради икономическата ситуация, също както и у нас. Изградили сме перфектни отношения с възложителя в лицето на държавната компания "Коридори 10". Нещо много важно за бизнеса е, че в нашата съседка се актуват много по-бързо извършените дейности - одобрението от надзора и превеждането на парите от възложителя се случва само за седмица. Този процес у нас понякога отнема месеци. В същото време проверките не са по-малко строги, отколкото в България. В Сърбия са се предоверявали на големи международни компании, които са надували цената на обектите с клеймове и не са завършили работата. Сега държавните институции там наблюдават изкъсо процеса. Ние работим активно с браншовите организации и с местната власт. В края на миналата година международната фирма на холдинга - "Трейс Интернешънъл", инициира двустранен бизнес форум в София, в който участваха представители на 12 сръбски общини. Той бе посветен на това как може да се осъществява партньорство между публичния и частния сектор в условията на бъдещето членство на страната им в ЕС. През есента ще се проведе втората част на този форум, вероятно в Ниш.

- Имате ли амбиции и за доказване на други чужди пазари?

- Сръбското предприятие за нас е ключово за дейността ни на Балканите, като на този модел залагаме и в Чехия - като плацдарм за развитието ни в Централна Европа. Там също имаме клон на холдинга и обмисляме да инвестираме в придобиването на местна фирма. Спечелихме и в момента изпълняваме разширението на пречиствателната станция на летището в Прага. Проектът е на стойност 10,6 млн. евро. Участвахме и на други търгове в Чехия. Голямата ни цел обаче е да участваме в търговете за големите инфраструктурни проекти в останалите държави от Централна Европа. Развиваме успешна дейност и в Близкия изток с акцент върху богатите страни от Персийския залив. Там имаме създадени две смесени компании в Оман и в Катар. Посредством КРИБ сме предложили на МИЕ да финансираме по линия на публично-частното партньорство изпращането на съветник по търговско-икономическите въпроси в посолството ни в Доха и съвсем скоро очакваме това да се случи.

- Кое е вашето конкурентно предимство на тези чужди пазари?

- Подходът ни на диверсификация и въвеждане на технологически новости. В момента водим разговори в Сърбия за използването на иновационна технология, която холдингът вече прилага в България. Тя е подходяща за рехабилитирането на пострадалите от наводненията пътища. Става въпрос за авангардни методи за стабилизиране на всякакви видове почви и налични на терена материали. Благодарение на нея се изграждат в двойно по-кратки срокове пътища, съоръжения и паркинги. Скоро

ще я презентираме пред кмета на Белград

и в сръбското министерство на транспорта. Към нея има огромен интерес и от Катар, където направихме демонстрация и официалните анализи на местните лаборатории категорично доказаха ефективността й там, където традиционните технологии се оказаха безпомощни. Според нас това е нишата, в която можем да пробием там. Ако успеем да наложим тази технология в Катар, тя ще бъде приета и ще ни отвори и вратите в ОАЕ, Саудитска Арабия и Кувейт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай