Петьо Иванов: "Ливърпул" е в сърцето ми

Петьо Иванов: "Ливърпул" е в сърцето ми | StandartNews.com

Павлина Филипова за мен е номер 1, признава талантът от Берковица

Бях юноша на "Ком-Миньор" преди биатлона, разкрива Петьо Иванов

Новата фурия на Берковица - Петьо Иванов е роден на 17 февруари 1995 г. Той е многократен медалист от държавни и балкански първенства. Има 4-то място индивидуално на юношеския световен шампионат в САЩ през 2014 г. Тази година е 11-ти с щафетата на еврошампионата в Естония. За момента той е един от лидерите в кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса". Въпреки натоварения график с лекции и тренировки, Петьо намери време да отговори на няколко въпроса.

- Разкажете за себе си, как се запалихте по биатлона?
- Да си призная като малък тренирах първо футбол - в школата на "Ком-Миньор", тъй като съм от Берковица. Стартирах някъде около 6 клас. Малко преди това откриха школата по биатлон. Но може ми стана най-интересно като гледах другите деца на ролкови кънки. От там лека полека нещата отидоха към биатлона.

- Кое е по-трудно, бягането или стрелбата?
- За момента се справям по-добре с бягането. Все пак баща ми - Цветелин Иванов е бивш ски бегач. Може би е наследено. Но се стремя с всички сили да работя и върху стрелбата си.

- Кои са Вашите идоли?
- За мен човек номер 1 е и моят треньор. Павлина Филипова прави изключително много за мен и съм адски благодарен. Иначе харесвам и Оле Ейнар Бьорндален.

- Казахте, че сте тренирал футбол, гледате ли сега и на кой отбор сте фен?
- Със сигурност гледам и то често. Обожавам "Ливърпул". Много ме е яд, че когато идваха в София да играят срещу "Лудогорец" в Шампионската лига не можах да отида. Мечтата ми е един ден да стъпя на "Анфийлд" и да гледам мач от трибуна "Коп". Сега имаме нов треньор и съм доста развълнуван. Направо нямам търпение за дебюта на Юрген Клоп

- Да се върнем на биатлона, готов ли сте за пробив при мъжете?
- Ами все още не. В последно време имам трудности с кариерата ми, но се надявам всичко да се оправи.

- Какви трудности?
- Откриха ми бактерия и трябваше да пия антибиотик. Наскоро го спрях и се надявам последните прегледи да покажат, че мога да тренирам и да се готвя на пълни обороти.

- Биатлонът не е най-благоприятния спорт за тренировки през цялата година. Как се справяте?
- Почти непрекъснато сме по лагери. Най-често там тренираме сутрин и следобед. Двуразово, така да се каже. Стараем се и даваме всичко от себе си.

- Кой е най-незабравимият миг в кариерата Ви до момента?
- Може би тогава, когато завърших четвърти в САЩ на световното за юноши. Спомням си дори, че Павлина тичаше към мен със спринт. Тя беше по-щастлива и от мен. Никога няма да го забравя.

- А най-трудният?
- Беше миналата година. Тогава ме оперираха за апандисит.

- Вие си студент. По какво? И как съчетавате уроците с тренировките.
- В НСА съм уча треньорство. Може да се каже, че мисля и за бъдещето (смее се). Но защо не, един може и това да стане. Иначе е трудно наистина. Нашите преподаватели държат на присъствие и усърдие. Трябва да се учи все пак.

- Какво обичате да правите в свободното си време, имате ли хобита?
- Обичам да отида на някой футболен мач - или да гледам по телевизията. Харесвам много да ходя срещите на националите по футбол, въпреки че в последно време хич не се представят добре. Все още ги подкрепям. Също играя футбол с приятели. По някои път и тенис на корт.

- Какъв вид филми и музика харесвате?
- Екшъни. Харесвам хаоса във филмите. За музика - може би хип хоп, рап.

- Смятате ли, че кампания на "Стандарт" - "Спортните чудеса" може да постигне целта си, а именно да запали младите по спорта и необходими ли са повече подобни инициативи в България?
- Определено да, за което Ви поздравявам. Наистина в последно време у нас спортът остава на заден план. Младите предпочитат компютрите. Именно подобни инициативи могат да променят това. Радвам се, че съм част от нея.

Димитър Пенев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай