БСП заложи за вота на комични мотиви

БСП заложи за вота на комични мотиви | StandartNews.com

Десислава Атанасова беше сред остриетата на ГЕРБ в дебатите с лидера на БСП Корнелия Нинова за участието й в приватизацията. Пред "Стандарт" тя коментира очакванията й преди внесения от левицата вот на недоверие към кабинета, отношенията на управляващата партия с Обединените патриоти и ДПС, както и казуса с ратификацията на Истанбулската конвенция в парламента.

- Простата аритметика на броя депутати, които подкрепят управляващата коалиция, показва, че предстоящият вот на недоверие на БСП няма как да е успешен. При това положение какви опасения има ГЕРБ ?
- Никакви опасения нямаме по повод на неговата успешност. За първи път БСП поднася сама вот на недоверие, досега винаги се е колаборирала с Движението за права и свободи. Но въпреки техните гласове и подкрепата на ДПС вотът на недоверие срещу правителството ще бъде неуспешен. Математиката, колкото и да е странно, в този момент се противопоставя на политиката, защото вотът на недоверие е най-силният политически инструмент и аргумент на опозицията, но винаги, когато се ползва, трябва да се държи сметка и за елементарна аритметика. А тя е ясна- този вот ще бъде безуспешен и затова смятам, че ще бъде загуба на парламентарно време. Ако БСП желае някога да се превърне в алтернатива на управлението на Бойко Борисов, трябва да бъде по-прагматична, да бъде по-малко креслива опозиционна партия и да се фокусира върху проблемите на българските граждани.

- Очаквате ли някакви изненади от Обединените патриоти по време на вота. Намесата на премиера тушира ли напрежението от страна на "Атака" ?
- Считам, че няма никакъв повод за какво и да е притеснение по отношение на стабилността на правителството и на мнозинството. Ние имаме програма за 4-годишно управление, под която стоят подписите на лидерите на ГЕРБ и на трите формации на Обединени патриоти. В този смисъл няма повод да има каквото и да е сътресение и изненада. Казусът с язовир "Бели Искър", в който се намеси и премиерът, мисля, че е част от ежедневната работа на администрацията и институциите. И както виждате, не беше трудно и в този случай да се реагира светкавично и тази тема вече не стои на дневен ред. Не очаквам никакви провокации или различно поведение от страна на нашите партньори в мнозинството.

- Разсеяха ли се съмненията, че Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) продължава да я уязвима за манипулации, което се превърна в един от основните козове на БСП за вота на недоверие ?
- Мотивите на БСП са доста странни, да не кажа, че в някои части са комични, защото те са компилация между вестникарски изрезки и социологически проучвания и непроверена информация. Такава непроверена информация не само според ГЕРБ, но и според главния прокурор, шефа на ДАНС,и шефа на митниците, се оказа и този кьорфишек, че БАЦИС е пробита система и едва ли не всеки с телефона си, цитирам един от вносителите на вота, може да "влиза в системата и да изтрива камион, превозващ акцизни стоки" от самата система. Мисля ,че институциите в България по много безапелационен начин демонстрираха и заявиха на днешното (в понеделник -б.р.) изслушване на двете комисии по вътрешен ред и по бюджет, че такова манипулиране на системата не е възможно и такова проникване, както твърдят от БСП, никога не е било налично или установявано. Т.е. и този аргумент отпада като мотив за вота.

- Цветан Цветанов определи обвиненията на БСП за корупция като спекулации, които нанасят лош имидж на държавата. Как смятате да ги опровергаете в пленарната зала ?
- Всъщност ние, като част от българското общество, сме наясно, че в държавата темата за корупцията не стои на дневен ред през януари 2018 г. Самата БСП още през 2001 г. в книгата си "Корупцията- основен елемент в управлението", коментира това явление. Там обаче, за съжаление на лидера на БСП в настоящия момент Корнелия Нинова, е цитирана именно сделката й с "Техноимпекс" и тя самата. Т.е. това тема ,която при всички случаи е неудобна за БСП, ако трябва да се върнем 18 години назад, но вероятно и това ще се случи в пленарната зала утре.

- Как ГЕРБ гледа на новата теза на ДПС, че най-добре е да се състави програмен кабинет, който да направи спешно реформите, за които сегашното правителство няма достатъчно смелост, а и нужното единомислие с Обединените патриоти ?
- Ние в момента управляваме с програма за 4-годишно управление, в която са разписани детайлно всички точки от политическите програми и на ГЕРБ, и на Обединени патриоти, на които държим. Темата за реформите и мнозинствата, необходими за тези реформи не е нова, защото има системи, които не са реформирани, по които общественият дебат не приключва, колкото и дълъг да е той.
Аз тълкувам тезата на ДПС като по-скоро заявка по определени реформи, защото много пъти сме говорили за реформа в здравеопазването, например. И знам, че ДПС подкрепят някои от идеите, записани в програмата на нашето правителство- демонополизация на здравната карта, дори многократно при дебати те са изтъквали , че биха помагали и със законодателни инициативи по отношение на темата. В петък, когато разглеждахме въпроса, свързан с електронното управление, пак по отношение на дебат, повдигнат от парламентарната група на БСП, ДПС също заявиха своята подкрепа по отношение на реформата в електронното управление и снабдяването на институциите с възможности за електронно и онлайн обменяне на данни между тях и с гражданите. Смятам, че това са нормалните взаимоотоношения между парламентарните групи, били то в управление или опозиция по важните за България приоритети да са на едно мнение.

- От БСП декларираха, че ще сезират прокуратурата за неправомерни действия на кметове на ГЕРБ в Стамболийски, Тетевен, Шумен, Бургас, Септември. Това означава ли, че вече започва подготовката за следващите местни избори 2019 г. ?
- Не знам БСП как се готвят за избори, но както и да го правят, това не дава резултат. Факт е, че досега в последните 11 години нямат спечелени нито парламентарни, нито местни избори срещу ГЕРБ. Знаем колко съкрушителна е разликата между броя наши и техни кметове и общински съветници. След 1998 г мисля, че нямат спечелени избори в София. Така че - да се готвят. Ние от ГЕРБ за избори сме готови по всяко време, защото работата с нашите местни структури никога не спира. Мисля, че обаче изключително непродуктивен подход са избрали БСП. Ако за тези 11-и поредни поражения не са разбрали, че скандалът не ражда доверие, то жалко за тях. Ще претърпят поредната 12-а загуба.

- ГЕРБ беше оставен сам да се бори с обществените настроения срещу Истанбулската конвенция. Категорична ли е позицията на партията, че документът трябва да бъде ратифициран в парламента и ще се случи ли това ?
- Не съм съвсем съгласна с твърдението, че ГЕРБ е оставена сама да се бори, защото посланието на вицепрезидента Илияна Йотова, която е част от Националния съвет на БСП или от Изпълнителното им бюро, на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, на цялата ПЕС, е достатъчна подкрепа. Това иронично. От друга страна, мисля, че ако целта беше да се предизвика обществен дебат, да, той е налице. И част от този обществен дебат е и предстоящото обсъждане в аулата на Софийския университет, организирано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Вероятно някои от коментаторите на Истанбулската конвенция изпитват различни страхове по отношение на промяна на законодателството, но всеки, който я е чел внимателно знае, че тя касае борбата срещу насилието срещу жени, равноправието между половете. Никъде в нея не се говори нито за еднополови бракове, нито за "трети пол", нито за промяна в нагласата на българското общество и разграничаването му от християнските ценности. Мисля ,че дебатът, който утре ( днес- б-р.) ще се състои вероятно в комисиите на Народното събрание, в пленарната зала, би бил изключително полезен с оглед на лишаване от всякакви аргументи на противниците на тази конвенция.

- Няма ли раздразнение в ГЕРБ от Обединените патриоти като коалиционен партньор заради практиката националистите да застъпват периодично популистки тези, които се разминават с тези на ГЕРБ. Сега е случаят с Истанбулската конвенция, преди това бяха изявленията на Валери Симеонов по повод действията на кабинета за втория лифт в Банско ?
- Като че ли вече имаме известен опит в коалиционните взаимоотношения и сме наясно,че единствено и само с диалог и с достатъчно добронамерен тон може да се намери решението. Както виждате, може би подминаваме с известно търпение и изчакваме еуфорията на един или друг представител на нашия коалиционен партньор да отмине и след това разумно и с аргументи смятам, че ги убеждаваме в правотата. По отношение на Истанбулската конвенция- да, те имат право на различно мнение, винаги досега в коалиционните отношения сме зачитали мнението на партньора си, било то и по-малък. Така или иначе се надявам решението, което предстои парламентът да вземе съвсем скоро, ще бъде се в подкрепа на жените, преживяли насилие и срещу насилието над тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай