БСП я ръководи Янаки, Миков е само говорител

БСП я ръководи Янаки, Миков е само говорител | StandartNews.com

Убийствената рутина и бягство от отговорност съсипват партията

Плевнелиев опитва да се мери с Путин, но е като цаца пред делфин, казва депутатът Димитър Дъбов

- Г-н Дъбов, БСП като че ли още не може да се изправи на крака след провала на местния вот. И пленумът, на който се възлагаха надежди да направи анализ, да "накаже" виновните и да посочи пътя напред, не се справи. Какво се случва в най-голямата лява партия?

- Аз се включих в дискусията на пленума за резултатите от местния вот и имах възможност да споделя какво мисля. За съжаление, "анализът" на председателя на партията имаше по-скоро статистически характер, липсваше политическа оценка и необходимите изводи за БСП. В доклада така и не бе отбелязан фактът, че ГЕРБ в Добричка област претърпя пълно поражение, а не бе направен анализ защо това се е случило. А ние там имаме силно представяне, както и в Плевенска и Пловдивска област. И ДПС направи отстъпление, а това трябваше да бъде внимателно изследвано. Интересно е, че загуби в традиционни общини и то не от ГЕРБ. Въобще липсваше задълбоченият анализ. От решенията, които се предложиха, стана ясно, че структурите отново ще бъдат доразбивани. Така е, когато нямаш правилната диагноза, не можеш да приложиш и правилното лекарство, няма как да излекуваш партийния организъм. Ситуацията с организационните съвети, които ще създават, може да се опише образно и така - все едно на болен от разстройство да му предписваш разхлабително. Тази мярка бе приложена във Видин, Пазарджик, Стрелча, Попово (където местните структури се разцепиха и издигнаха алтернативни кандидатури - б.а.) и резултатите са плачевни.

- Националното ръководство не взе ли под внимание "кървавите" писма от структурите и критиките им към конкретни лица и стила им на работа?

- Не, за тях не се говореше. Стана ясно само че ще се търси отговорност от местните структури за слабия резултат, но когато въпросът опря до отговорността на националното ръководство и членовете на ИБ, там, разбира се, се прие друга тактика. Чудя се какво би станало, ако местните структури възприемат подхода на националното ръководство, което твърди, че не може да абдикира от своите задължения.

- Всъщност стана ли ясно по какъв друг начин освен с оставки се носи отговорност?

- Не. Дори тримата членове на ИБ, които имаха доблестта да си подадат оставките - Драгомир Стойнев, Илияна Йотова и Калоян Паргов, не са освободени. Ръководството на партията така се обърка, че пропусна да подложи на гласуване оставките им, а това е задължително. Проблеми имаше и с броенето, то се извърши от хора от апарата на партията...

- Да, чуха се обвинения във фалшификация...

- Трудно ми е да кажа, но има членове на НС, които са участвали в броенето и смятат, че резултатът от него е по-различен. Но така или иначе обявеният е жалък, защото ИБ се запази с 44 гласа подкрепа от 182-ма членове на НС.

Та това е една четвърт от общия брой. Трябва да направим уговорка, че реалният му състав е по-малък с 15-16 души, тъй като има починали, напуснали, изключени, със замразено членство. Само конгресът обаче може да коригира състава, но ръководството пропусна да направи това. Затова числеността на НС продължава да се води 182.

- Еднаква ли е вината на всички членове на ръководството? Доста недоволстваха от конкретни личности и не им спестиха имената. Много упреци имаше към зам.-председателя на партията Янаки Стоилов например.

- По време на пленума основната част на дискусията се концентрира около неговото име и т.нар. Ляво крило, оглавявано от него. Спореше се докъде е ляво и докъде - сектантско. Вероятно тази дискусия ще продължи и на следващото заседание на НС, което трябва да се проведе до 13 декември. Тогава трябва да се предложи и дата за провеждане на редовния 49-и конгрес.

- Много заседавате, г-н Дъбов. Кога ще започнете да действате?

- Това е друг проблем - изтощителните заседания. Заради това и ИБ до голяма степен се спаси - дискусията трая повече от 8 часа и делегатите от страната си тръгнаха, не останаха до края. Може би това е част от тактиката. Някои членове опитаха да внесат конкретика и в изказванията си настояха за по-ударно, по-опозиционно поведение на парламентарната група. В резултат на което председателят на партията си е извадил превратния извод, че ще проверява кой колко се е изказвал, кой какви въпроси е задавал. А ставаше въпрос за съвсем друго - че ръководството трябва да е по-активно, да има по-атакуващ стил да се уловят добре темите на деня, остана напълно неразбрано. Ето и миналата седмица - след събитията в Париж всички парламентарни групи излязоха с декларации, осъждащи терористичния акт, БСП обаче не беше подготвена. Това е потвърждение за липсата на адекватна, бърза реакция.

- На последното заседание на ПГ е било предложено БСП да инициира импийчмънт на президента заради непремерените му изказвания пред "Индипендънт", но то е било отхвърлено?

- Странното изявление на президента Росен Плевнелиев - че Русия води хибридна война срещу България, изглежда нелогично на фона на пълното безразличие, което показва към ситуацията в България. По-скоро ми се струва, че Плевнелиев е този, който се опитва от близо година да води някаква хибридна война с Русия. Вероятно така са му поръчали. Опитът му да се сравнява с Путин не буди асоциации с Давид и Голиат, а изглежда по-скоро цаца с делфин. През последните месеци сме свидетели на върла русофобия от страна на президента. Награждаването на Вселенския патриарх също е част от компрометиращите му прояви. Те може би не граничат с държавно предателство, но при всички случаи изискват много остра реакция на ръководството на БСП. Не декларация, не изявления на пресконференции, на които ходят все по-малко журналисти. Имаме младежка организация, нека тези млади хора отидат пред Президентството, нека се чуят посланията им. Имаме структури в страната, които трябва да бъдат активирани и да се покаже обществена реакция, несъгласие с действията на президента. А не формално да се повдига такова искане, за да се получи отговор, че нямаме конституционно основание.

- Т.е. вие обвинявате лидера на партията и ръководството в инертност?

- Абсолютно. Мудност, инертност, повлече го рутината, липсва енергия, няма свежи идеи.

- Ще се кандидатират ли отново председателят и настоящето ръководство на конгреса догодина?

- Мисля, че намерението им е такова. Станахме свидетели на активно искане на оставка и драстичен отказ, това означава, че се намираме във фаза "окопаване".

- Има ли амбиции Янаки Стоилов за лидерския пост?

- Аз мисля, че и сега той ръководи партията в голяма степен. Той е инициатор, автор на всичко, което се случва, а Миков е по-скоро говорител, изпълнител на тези идеи. Такова е моето мнение. А иначе той неведнъж се е кандидатирал на различни конгреси, но уставът позволява това.

- Обвиниха ви, че търсите реванш. Принципни ли са позициите ви, или се опитвате да мъстите на ръководството, че вече не сте в ИБ?

- Няма други аргументи и се повтаря това - реванш. След като 17 години съм бил член на ИБ и сега виждам в каква посока вървят нещата, би било странно да мълча. Не приемам тази формулировка, нямам амбиции да се връщам във властта

- Ръководството изведе като лайтмотив на действията си "олевяване" на БСП. С такива аргументи не одобриха бюджета на първо четене.

- БСП няма как да олевее, тя винаги е била лява партия. Въпросът е, че дейността й трябва да се насити със съдържание, за да стане ясно, че въобще имаме идеи. Няма достатъчно инициативи, които да стигат до хората. А разполагаме с експертиза. Продължавам да смятам, че всичко се дължи на слабата организация и убийствената рутина, която е в състояние да съсипе всичко.

- Единна ли е БСП и парламентарната й група? Кога ще спрете да се занимавате със себе си, а ще започнете борба с политическите си опоненти?

- БСП е единна, особено по основните въпроси, касаещи нейното бъдеще. Колкото до втората част от въпроса ви, липсата на желание у ръководството да обедини всички очевидно внася недоверие и нещата се нуждаят от доизясняване. Този, който упражнява властта в партията, трябва да мобилизира усилията ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай