Последни сме по заплати в ЕС, 2 милиона живеят на ръба

Последни сме по заплати в ЕС, 2 милиона живеят на ръба | StandartNews.com

През последните няколко години има положителна тенденция по отношение на нарастването на работните заплати, но все още България остава на последно място сред всички страни членки на ЕС, обяви КНСБ.

Спрямо най-развитите икономики изоставането ни е от 4 до 6 пъти. У нас средната заплата е 586 евро - 6 пъти по-малка от тази в Германия, където е 3 703 евро. Французите взимат средно по 2 957 евро – 5 пъти повече от нас, а холандците 2 855 евро.

Макар броят на българите, които живеят под прага на бедността да намалява, все още 2 милиона българи едва свързват двата края. 1,955 млн. българи живеят под линията на бедността. Те разполагат с по-малко от 314 лв. на месец. Броят им намалява с 80 хил. за година. С 252 хил. намалява и броят на тези, които разполагат месечно с между 314 и 581 лв. На този критерии отговарят 3,253 млн. нашенци. През последната година с 300 хил. са се увеличили и сънародниците ни, които припечелват повече от 581 лв. месечно, което значи, че само около 2 млн. могат да си позволят нормален живот.

2325 лв. са нужни за издръжката на четиричленно семейство в страната. За да живее в София обаче му трябват 30% повече пари - 3023,64 лв. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. С тези средства е възможно да се осигури покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти на двама родители и две деца.

Средно за живота на едно лице от четиричленно домакинство в страната на необходими 581,31 лв. В София - 755,91 лв.

Сметките показват, че за да живее нормално едно четиричленно семейство в страната, двамата родители трябва да получават чисто най-малко по 1163 лв. заплата всеки. За столицата сумата е по 1512 лв.

Официалните данни за трудовите възнаграждения на наетите в София лица през четвърто тримесечие на 2017 г. за София показват, че нетнаа средна работна заплата е 1 151 лв. (бруто 1476 лв.). Тя е с близо 24% по-ниска от нужната за издръжка, отчитат икономистите на синдиката. В по-малките градове разликата между нужната заплата и тази, която реално получават хората, е 25%.

По-високите заплати обаче примамват все повече хора към столицата. Наетите лица в София са се увеличили в края на миналата година с 13 хил. Така трудещите се в столицата представляват близо 33% от всички заети в икономиката у нас.

Според експертите необходимите пари за живеене към края на декември 2017 г. се увеличават с 24 лв. спрямо септември 2017 г., със 75 лв. в сравнение с последния месец на 2016 г. и със 108 лв. през последните 10 години.

Основните фактори, които оскъпяват живота ни са по-високите цени на хранитe, както и увеличението на природния газ, топлоенергията и водата. Влияние оказва и цената на петрола, тъй като нарастването на котировките на суровия петрол на международните пазари води до по-скъп бензин и горива у нас. Не на последно място специалистите отчитат, че по-дълбоко бъркаме в джобовете си, когато става въпрос и за образование, свободно време и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай