Граница между Гърция и България е опасна идея

Граница между Гърция и България е опасна идея | StandartNews.com

Весела Чернева, програмен директор на Европейския съвет за външна политика

Срещата в Прага на страните от т. нар. Вишеградска четворка беше важна и за България. Не само защото Бойко Борисов беше там, а и защото тя маркира едно важно разделение в Европа. Това е между страните основателки на ЕС и някои от новите членки, които имат различни мнения не само за това, как да се справят с бежанската криза, а и за това, какъв Европейски съюз искаме да видим. Изглежда, че за групата на Вишеградските страни ЕС трябва да бъде една платформа за обсъждане на национални интереси, а не толкова съюз на ценности. В този смисъл разграничаването, което българският премиер маркира по отношение на политиката за миграция, беше много важно. Защото то сигнализира, че България, макар и да бе представена на тази среща, не споделя вижданията на вишеградците за Европа.

В интерес на България не може да бъде ЕС да е място, където силният побеждава. Трябва да има разбиране за мнението и на малките, а това е възможно само в един съюз на ценности. Декларацията на България, че ние не искаме да създаваме граници между страните членки, а искаме да укрепим външните граници на ЕС, е много важна. Помним, че при идването си преди няколко седмици унгарският премиер Виктор Орбан лансира идеята за издигане на гранични съоръжения между Гърция и България и Гърция и Македония. Това би било много опасно по няколко причини. Първо, би нарушило общото икономическо пространство на Балканите, би създало политически настроения, които са много неприятни, а също така би снело от ЕС отговорността да се занимава с проблемите на региона. Решението на мигрантската криза очевидно трябва да бъде европейско.
На предстоящия европейски съвет в четвъртък, на който ще бъдат премиерите и президентите на всички страни членки ще се обсъжда идеята на Германия и Холандия за привличане на около 250 000 бежанци от Турция, които ще бъдат извозвани директно по въздух, без да преминават през сложното и трудно пътуване през Средиземно море, без да виждаме страдащи и загиващи деца. Тази мярка ще бъде съпроводена със съгласие от турска страна да приеме обратно онези бежанци, които все пак са стигнали до гръцкия бряг. По този начин се надявам да регулират влизането на бежанци в ЕС. А от тези страни, които декларират, че не желаят да приемат бежанци, вероятно ще бъдат принудени да участват финансово. Това вероятно ще означава намаляване на размера на кохезионните фондове и въобще на помощите, които отпуска ЕС.

За България това решение е много добро, защото то не само ще спре бежанския поток през страната ни, който в една част е нелегален. Важно е България да участва в този дебат и затова заявлението на премиера Борисов, че няма да се включи в позицията на вишеградските страни е правилно решение. Чрез повече диалог с Брюксел, Берлин и други България ще може да получи помощ и най-адекватно да участва в решаването на бежанската криза в ЕС.

Ситуацията с бежанците в Турция е тревожна. Не толкова от гледна точка на това, че Турция може да прати бежанци към България или Гърция, а по-скоро заради тези милиони, които виждаме, че в момента страдат от бомбардировките на Русия в Сирия. Тези хора, които са във и около Алепо, рано или късно ще бъдат принудени да бягат и да поемат пътя през Турция към Европа. И тогава ще сме свидетели не само на бежанска криза от съвсем друг мащаб, а и ще виждаме по телевизията кадри, които много наподобяват избиването на хиляди хора в Сребреница. Но тук мащабите ще бъдат много по-големи. Умиротворяването на кризата в Северна Сирия и прекратяването на войната в Сирия трябва в момента да бъде главен приоритет за ЕС и да бъде внимателно наблюдавано и от нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай