Еврозоната ще плати гръцката сметка

Еврозоната ще плати гръцката сметка | StandartNews.com

България може да бъде ощетена, ако резнат еврофондовете заради заемите за Атина

Не само България, но и Великобритания, Чехия и други страни извън еврозоната се изказаха, че не е тяхна отговорност и не желаят да участват в заемите за Гърция. Освен това ние все още сме по-бедни от южната ни съседка, въпреки нейния срив. Не е логично бедни страни извън еврозоната да спасяват по-богатите държави, които са вътре в нея и са в по-добро финансово състояние. Позицията на премиера Бойко Борисов е съвсем нормална. Изглежда се върви към създаване на механизъм, при който страните извън еврозоната нито ще допринасят, тоест няма да внасят пари, нито ще понасят риска от евентуални загуби от кредита за Гърция. Целият риск ще бъде поет от страните от еврозоната. Поне засега това са последните планове и договорки. ЕС ще отпусне средства със свои собствени ресурси, а ако има проблем с плащането на кредита, загубите ще бъдат поети от страните от еврозоната, а не от тези извън нея. Ако наистина това е крайното решение, то

българският интерес ще бъде защитен

и без да внасяме и да понасяме риск, ще може да се активира този фонд за Гърция. Това ще удовлетвори и нас, и Великобритания, Чехия и други страни извън еврозоната, но текстът трябва да се разпише юридически и да се приеме от съответните органи. Би трябвало да се случи именно това и да не участваме. Сами, разбира се, не можем да наложим вето, но всички страни извън еврозоната заедно имат достатъчно право на глас, за да блокират такова решение. Затова можем да очакваме, че еврозоната ще се съобрази с държавите извън нея и ще им предостави съответните гаранции. Това е по-вероятният вариант. Ако се стигне до обратното, ще има голям конфликт в Европейския съюз. А дори и за Гърция не е в неин интерес конфликти между Великобритания и Франция, както и между страните във и извън еврозоната. Логично е да се приеме консенсусното решение, вместо да се тръгне към игра на явно гласуване и налагане на вето от страните извън еврозоната, защото така ще се блокират усилията да се задвижи сделката с Гърция. Все пак ЕС иска да даде последен шанс за оставане в еврозоната на южната ни съседка, въпреки че е много вероятно тя да го изпусне. В този спасителен фонд всъщност няма пари на страните членки на ЕС, както и на Европа, а само гаранция от съюза. С него ЕС гарантира всички средства, отпуснати от този фонд. Затова в него не се внасят пари на страните членки, а просто се дава гаранция, за да може да се набират средства от този фонд.

Рискът, ако парите не се върнат, е да се активира гаранцията

Тогава ЕС ще трябва да плаща тези пари. Не директно страните членки ще трябва да плащат, но самият ЕС. Затова въпросът е да се разпредели предварително евентуалната отговорност и ако Гърция не си плати заемите, да не се взима от нашите еврофондове, а само от държавите в еврозоната.

Най-нормалното би било да се вземе от еврофондовете, които са за Гърция. Това бе и предложението на Германия - ако Атина не си върне заемите, еврофондовете й да отидат за погасяването им. Логичното решение е, който поема риска, да поема и загубите. Всъщност най-големият риск за България, ако все пак се стигне до нейно участие, е пари от еврофондовете ни да бъдат пренасочени в този спасителен фонд. Това няма да стане еднократно, нито пък ще ни вземат всички пари от еврофондовете, а малка част от тях. Все пак нашият дял в европейския бюджет е сравнително малък и оттам и отговорността ни ще е сравнително малка, но ние не искаме да загубим нито евро от парите, заделени за България, и да ги усвояваме, доколкото можем, а не да бъдат пренасочвани за спасяването на фалирали страни. Ето защо трябва да държим парите за

еврофондовете за България да не се засягат от никакви такива решения.
Страната ни и преди е заявявала, че не е нормално бедна държава да помага на богати. Освен това ние сме извън еврозоната и нямаме предимствата на държавите в нея. След като не се ползваме от предимствата на еврозоната, не би следвало да понасяме и тежестите. Когато влезем в еврозоната, ще носим всички отговорности. Разбира се, ако Гърция изпадне в хиперинфлация и обеднее толкова, че гърците нямат пари за храна, тогава като съседи ще мислим с какво можем да им помогнем. Но засега те не са в такава ситуация и въпреки усилията на СИРИЗА гръцката икономика все още не се е сринала изцяло и е по-голяма от българската. Така че не е моментът да спасяваме гърците и те не са наша отговорност.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай