Брюксел ни качи на газова пързалка

Брюксел ни качи на газова пързалка | StandartNews.com

"Южен поток" бе вкаран в пъзела на украинската криза

Докато икономическият министър Драгомир Стойнев дава мило и драго за строежа на "Южен поток", военният министър Ангел Найденов отиде в Брюксел да разговаря за американски изтребители F-16 и разполагането на военноморски бази на НАТО в Черно море. България не спира да се готви едновременно за руски енергиен център и за южен плацдарм на Северноатлантическия пакт.

Правителството не развива колективна шизофрения, както би си помислил страничен наблюдател, просто България пак се озова на неподходящото място в лошо време. През последните дни Еврокомисията прилага серия от възпитателни процедури към София, познати на старите даскали като "бой с пръчка през пръстите".

Брюксел светкавично започна наказателна процедура заради проведения търг за изграждане на руската тръба веднага след обявяването на победителя и изразената готовност на "Газпром" строителните работи да тръгнат в началото на лятото. Часове по-късно Еврокомисията блокира плащанията по оперативна програма "Регионално развитие (ОПРР). Наказателната мярка идва пет месеца след като ни беше отрязана и оперативната програма "Околна среда" (ОПОС). По официални канали вече текат закани, че ще бъде врътнато кранчето и на програмите "Транспорт", "Конкурентоспособност" и "Развитие на селските райони".

В зависимост от замаха на орязванията България съвсем скоро може

да остане на червено с 2-3 млрд. лв.

които ще увиснат върху бюджета с предвиден и без това дефицит от 1,8% от БВП.
Бруталният натиск на ЕК бе обяснен от министър Стойнев с констатацията, че България се превръща в заложник на отношенията между Украйна, Русия и ЕС.

Подозренията му потвърди лично енергийният комисар Гюнтер Йотингер, който в прав текст заяви пред немската преса: "Южен поток" няма да помръдне, докато Русия не промени политическия си курс спрямо Украйна".
Тези дни Йотингер бабува на газовите преговори на министерско ниво между Киев и Москва, които пряко касаят енергийната сигурност на Стария континент. След свалянето на Янукович "Газпром" вдигна цената на "синьото гориво" за Украйна от $268 на 485 за 1000 куб. м. Сега правителството в Киев се опитва да върне старите цени, а руснаците държат на повишенията и разчитат незабавно да си получат дължимите 5 млрд. долара за досегашните доставки.
В тази сложна геополитическа сделка, съпроводена с "тиха война" в Източна Украйна, най-силният коз на Киев е обстоятелството, че през тяхната територия минават 60 на сто от руския газ за Европа. Затова и премиерът Яценюк отправи драматичен призив към ЕС да сложи на трупчета "Южен поток".

"Проектът цели да увеличи енергийната зависимост на Европа и да изключи Украйна от общата енергийна политика на ЕС", изтъкна украинският премиер.

От последната среща на Г-7 в Брюксел стана ясно, че се засилва и натискът на САЩ върху европейските партньори за увеличаване на икономическите санкции срещу Кремъл.

В същото време силно обвързаните с Русия европейски икономики се дърпат засега успешно. Франция потвърди, че ще построи договорените два вертолетоносача "Мистрал" за 1,2 млрд. евро. Лондонското сити също не дава и дума да се спомене за финансови бариери и гостоприемно приютява част от панически изтеглените напоследък 160 млрд. евро от руските пазари.

В европейската верига на големите интереси най-уязвимият проект се оказа "Южен поток", а слабото му звено - България. Във Вашингтон

поначало са го кръстили "православната тръба"

и се отнасят с неизменно подозрение.

Управляващата партия БСП посрещна хладнокръвно ледения вятър от Брюксел и юнашки обеща да строи газовата тръба независимо от каквито и да е европейски санкции.
Проблемът е, че бързата наказателна процедура на Еврокомисията може да завърши със солени глоби и заедно със замразените европрограми да изправи правителството на Орешарски пред празна хазна и планини от дългове, които ще трябва спешно да се погасяват. Кабинетът на БСП и ДПС може да потъне в още по-дълбока международна изолация, ако се съди по подновената в европейските и американските медии кампания на тема "България - троянски кон на Русия".

Лошата новина е, че българските интереси ще бъдат силно увредени при почти всякакво развитие на украинската криза, без да имаме възможност да потърсим каквито и да било компенсации от Брюксел. Не бихме могли да се надяваме дори и на гаранции, че при избухването на "газова война" страната ни няма да остане на студено и тъмно следващата зима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай