09:25 ч.

11.02.18

1 мин.

0

0

0

Часовник на ръката ви показва дали имате заболявания

от редактор |

Часовник на ръката ви показва дали имате заболявания

Американският стартъп Cardiogram, заедно с учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско, създаде алгоритъм на смарт часовника Apple, който с висока точност предсказва наличието у човека на различни заболявания, включително на диабет.


Невронната мрежа, наречена „Дийп харт" (DeepHeart) бе изпробвана от 14 000 участници в изследване, ползващи фитнес приложението Apple Watch. Освен това доброволците предоставили на изследователите сведения за своите заболявания.


Учените се интересували най-вече от диабет, повишен холестерин, хипертония и сънно апне (спиране на дишането по време на сън). За новия алгоритъм бе използвана част от данните, на чиято основа невронната мрежа може да разпознава вариациите на човешкото сърцебиене.


След това програмата бе проверена чрез тест и тя успешно определи диабета с точност до 84,5%, повишен холестерин (74,4%), хипертония (80,8%) и сънно апне (82,9%). Макар алгоритъмът DeepHeart да е показал ефективността си, създателите му твърдят, че той трябва да се доразвива, за да може невронната мрежа да отчита допълнителни фактори, включително пола, възрастта, пушенето и други.


Според изследователите предлаганата от тях система може да намери приложение за предупреждаване за някои заболявания с използването на фитнес уреди и смарт-часовници от различни производители.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент