Кюфтета и мляко ни свалят гарда

Кюфтета и мляко ни свалят гарда | StandartNews.com

Имунитетът се задъхва от захар, бял хляб и водка
Излъжете вирусите с леща, салати и чаша вино

Лятото вече си отива и съвсем скоро ще настъпи сезонът на настинките и грипа. Освен да се обличате топло и да пиете витамини, докторите съветват да внимавате какво хапвате. Оказва се, че има някои храни, които могат да отслабят имунната ни система и заради тях вирусите да ни повалят бързо и внезапно. От Yahoo.com предупреждават с кои вкусотийки да не прекаляваме, за да не се окажем болни и на легло още в началото на есента.

Сладкиши

Специалистите с право заклеймяват захарта. Тя не съдържа почти никакви хранителни вещества, а и сладкишите не могат да ни заситят за дълъг период от време. Освен това големите количества захар могат да увредят зъбите и мозъка. Високите нива на захар в кръвта пречат на белите кръвни телца да се борят с вирусите и бактериите. От Yahoo.com съветват да заменим курабийките, бонбоните и шоколадовите десерти с някой сладък плод. Ябълката е най-подходяща за настъпващата есен. Всички сме чували максимата "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Кафявият ориз и лещата са богати на фибри и също са сред храните, които пазят имунната система.

Пърженото

Има милион причини да се откажете от пържените изкушения - влияят зле на фигурата и редица изследвания доказват, че хора, болни от рак, масово предпочитат пържените храни, редовно на трапезата им присъстват понички, чипс и избират да консумират месото пържено.

Парадоксът - от тези храни се напълнява значително, а в същото време те отслабват организма, карат ни да се чувстваме отпаднали. Вирусите ни повалят по-лесно и ни трябва много време да се възстановим. Специалистите препоръчват да заменим пърженото кюфте с зеленчуци и варени храни.

Алкохол

Сезонът на любимата и полезна бира отминава. За щастие, има алтернатива - чаша червено вино веднъж-два пъти в седмицата също е лекарство. Ако искаме да сме здрави и бодри през студеното време обаче, не трябва да прекаляваме със спиртните напитки или т.нар. твърд алкохол. Те разхлабват имунната система и на организма му става по-трудно да се бори с инфекциите и да предотвратява различни болести. Естествено, да си пийваме по малко от време на време не е проблем. Едно малко питие, което да ви сгрее в студените вечери, няма да повлияе отрицателно на състоянието ви.

Млечни продукти

Много пъти сме чували за ползите от млечните продукти - съдържат голямо количество калций, който е най-добрият приятел на костите и зъбите. Вълшебният елемент пази от остеопороза. Прясното и киселото мляко, кашкавалът, сиренето и сметаната могат да са както полезни, така и вредни. Оказва се, че прекалената им консумация може да увреди белите дробове и да ни направи по-податливи на вирусни заболявания. Освен това в плодовите млека също има голямо количество захар и заплахата да се разболеем от грип става двойна.

Тесто

Свикнали сте да си направите сандвич с бял хляб за закуска сутрин или просто да си намажете една филийка с конфитюр? За да си спестите неприятната настинка, трябва да се откажете от този свой навик. Белият хляб се приготвя от рафинирани зърна, които обаче се превръщат в глюкоза веднага щом организмът ги смели. Рафинираните храни (бял хляб, бял ориз) се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс от нерафинираните, като кафявия ориз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай