Невероятните приключения на Исаак в Народния

Невероятните приключения на Исаак в Народния | StandartNews.com

Войчех Кобжински превърна "Петокнижието" на Анжел Вагенщайн в страхотен спектакъл

Прочутият из Европа режисьор Войчех Кобжински превърна в страхотен театър с ухание на кино "Петокнижие Исааково" на Анжел Вагенщайн. При това - за втори път. Полякът вече пожъна небивал успех в родината си в интерпретацията на историята, подписана от един от най-големите живи български интелектуалци.

"Петокнижие Исааково" e изумителен разказ. Въпросният Исаак Блуменфелд тръгва към полетата на Първата световна война като поданик на Австро-унгарската империя, а се прибира като поляк. Започва Втората световна война като немец, а я завършва като гражданин на Съветския съюз. За по-малко от половин век сменя няколко националности, лежи в лагери - в комунистически и в нацистки. Универсалният сюжет е тъжен и комичен, трагичен и вдъхновяващ. В съдбата на Исаак се оглежда целият абсурд на ХХ век.

"Петокнижие Исааково" е първата книга от трилогията на Анжел Вагенщайн, която той създава в края на предишното столетие. Другите два романа са "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай". Издадени са в почти всички европейски страни, Северна и Южна Америка, печелят серия от национални и международни награди.
Звездите на сцената са Николай Урумов, Албена Колева, Христо Терзиев, Мариус Донкин, Христо Чешмеджиев, София Бобчева, Йосиф Шамли. С тях през цялото време свирят прекрасни музиканти. Чувствата и посланията звучат в обща симфония. Премиерите са камерната сцена в Народния на 1 и 2 ноември.

"Потърсих Бог в този дом, наречен Божи, и не го намерих, не го търсете и вие, защото тук го няма. Поровете в сърцата си, братя, и ако го откриете там, нека те станат вашата синагога, ваш храм, жертвеник и скрижали. Защото ако Бог е любов - то само в сърцата може да има любов, и какво ще са нашите сърца, ако престанат да бъдат хранилница или, да я наречем по нашему, кивот на любовта към Човека, като под това разбирам не към един човек, а към всички хора, с всякакъв цвят на кожата, от всички племена и езици, от всички земи и морета - от страните на вечния пек до страните на вечния мраз - защото само всички те заедно са Бог и няма друг Бог освен него".

Из "Петокнижие Исааково"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай