"Пилето" кацна в Младежкия

 "Пилето" кацна в Младежкия | StandartNews.com

Екипът на спектакъла награждава зрител с полет с парапланер

Култовата пиеса на Уилям Уортън е с премиера на 2 октомври в Камерна зала

Нетрадиционна изненада очаква зрителите на Младежкия театър "Николай Бинев", които ще гледат премиерната постановка "Пилето" през октомври. Екипът ще подари на един от тях полет с парапланер крос кънтри. Спектакълът е по романа на американския писател Уилям Уортън, пиесата на сънародничката му Наоми Уолъс и едноименния филм на Алън Паркър. Ще се играе за първи път на 2 октомври на Камерна сцена, а след това на 11 и на 20. Режисьорската концепция на Васил Дуев включва и текстове от филма "Великият диктатор". Сценографията и костюмите са на Мира Петрова, музиката - на Петя Диманова, а хореографията - на Стефания Георгиева. В ролите на Пилето, Ал и останалата компания ще видим Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков и Ярослава Павлова.

"Пилето" е пиеса за приятелството и семейството, за любовта и войната, за лудостта и красотата. Но най-вече за стремежа на един човек да полети като птица. Историята разказва за две момчета, които са израснали заедно, но са поразени от травмите през Втората световна война. След бойното поле Пилето попада във военна психиатрична клиника, вярвайки че е птица. Ал пък се опитва да му помогне да се излекува, но и той самият страда психически.

"Нашите герои предпочитат съня, бленуването, мечтаенето пред обективния поглед върху сивия свят. И не просто я предпочитат, а избират мечтата като победен ход срещу света пълен с алчност, войни, завист и неразбирателство. Мечтателите не оцеляват на тази планета. Пилето, Ал и цялата банда герои на времето си не са в съгласие с това", казва режисьорът Васил Дуев. Уортън е от поколението на така наречените "битниците". Те казват : "Спрете Земята! Искам да сляза." И в пиесата героите не искат да оцеляват в този контекст, в този усложнен свят и затова му обръщат гръб и отлитат от него... Избират живота в полет, въпреки риска да се разпаднат на атоми в стратосферата, защото знаят, че ще са летели. Ще са имали своя "миг сякаш вечен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай