"Луцифер" на разположение в "Квадрат 500"

"Луцифер" на разположение в "Квадрат 500" | StandartNews.com

Национална галерия "Квадрат 500" в София отново ще е с вход свободен на 13 август – както е известно, от новия ни музей обявиха, че вторият четвъртък на всеки месец е ден за безплатен вход като този път посетителите ще могат да видят прочутата картина "Луцифер", на Франц фон Щук.

Очаква се и този четвъртък отново стотици столичани и гости на града ни да използват възможността в деня със свободен вход да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата ни Национална галерия "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции. В представителната експозиция е показана само част от колекцията на националната ни галерия, която наброява над 42 000 творби, припомнят от новия ни музей. Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Любопитният момент този път е, че всички ценители на изкуството ще могат да видят и оценят и един истински шедьовър от европейска класа - символистичната монументална картина "Луцифер" (1890/91) на известния немски художник Франц фон Щук (1863–1928), която ни дава убедителна представа за особеното място, което творчеството на този художник заема в развитието на западноевропейските художествени процеси през 90-те години на ХІХ век. То е близко до английските прерафаелити, френските символисти, немските идеалисти, както и до френския вариант на сецесиона. Картината "Луцифер" е закупена през 1891 година много скоро след създаването си от младия български княз Фердинанд І за дворцовата колекция, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. Това е и произведението с най-много участия и гостувания в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ. Само допреди няколко седмици знаковата творба на Щук се намираше в Двореца „Роверела" в Ровиго (Италия) в изложбата „Демоните на модернизма", но сега отново е в представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500".

Картината "Луцифер" на Франц фон Щук гостуваше през 2010 г. и в Музея Орсе, Париж - вторият по значение френски музей след световноизвестния Лувър, тъй като бе включена в изложбата „Престъпление и наказание...От Гоя до Пикасо", която бе открита от тогавашния министър на културата на Франция - Фредерик Митеран, в присъствието на френски интелектуалци, представители на висшата държавна администрация и много ценители. Изложбата "Престъпление и наказание...От Гоя до Пикасо" бе с ясни препратки към феноменалния роман на Фьодор Михайлович Достоевски, и си поставяше за цел да представи Злото отвъд социалните условия, престъплението и метафизичните терзания чрез музиката, литературата и творби на изобразителното изкуство. Комисарят на изложбата Жан Клер - член на френската Академия, бе поставил "Луцифер" в самото начало на експозицията, разположена на втория етаж на Музея Орсе. Произведението на Щук привличаше интереса на посетителите със своето дълбоко философско представяне на драматичния сюжет за падналия ангел. Комисарят на изложбата Жан Клер бе включил в експозицията знакови творби от периода 18 - 20 век, собственост на различни европейски галерии и музеи.

Платното "Луцифер" на Франц фон Щук е в дворцовата колекция до 1930 година, когато е предадено от цар Борис ІІІ на Народния музей (ядрото на нашите музеи). По-късно то е прехвърлено във фонда на новооснованата Национална художествена галерия, а оттам, през 1985 г. – в експозицията на откриващата се Галерия за чуждестранно изкуство. Картината е участвала в редица престижни международни изложби: „Немско изкуство около 1900 година" (Берлин, 1972), "Царството на духа. Развитието на немския символизъм 1870 – 1920"(Франкфурт, Бирмингам и Стокхолм, 2000 г.), „История на меланхолията" (Париж, 2005, Берлин, 2006), "Франц фон Щук. Модерният Луцифер". (Тренто, Италия 2006-2007), "Шедьоврите на Франц фон Щук" (Мюнхен, 2008-2009) и др.

Картината "Луцифер" принадлежи към така наречения "тъмно-монументален" период от живописта на известния немски символист и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на "човека-демон". За монументалното въздействие на картината допринасят и внушителният формат на платното 161/152 см, и композицията, както и мрачните сиво-сини тонове. Щук (1863-1928), когото наричали "Принцът на художниците", е един от основоположниците на Мюнхенския сецесион. Той е и сред знаковите фигури в западноевропейската живопис от края на 19 век. Бил е особено пристрастен към религиозно-мистичните сюжети и представянето на герои и божества от античната митология. Сред най-известните му картини, освен "Луцифер", са „Грехът", "Войната", "Пророкът", "Изкушение", "Разпятие". Негови картини притежават Националната галерия за модерно изкуство в Рим, музеят „Ван Гог" в Амстердам, Мюнхенската пинакотека, "Ермитажът" в Санкт Петербург.

И до днес една от най-търсените в чужбина от фондовете на Националната ни галерия си остава картината "Луцифер" на немския символист Франц фон Щук, тя е и творбата с най-много участия в международни изложби. През 2013 г. "Луцифер" за първи път прекоси и Атлантическия океан. Изложбата в Сиатъл, в която бе включено и платното на немския художник Щук, се радваше на изключително голям зрителски интерес – над 1200 души я посетиха още през първите два дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай