Алис Купър искал 5 чифта бели чорапи

Алис Купър искал 5 чифта бели чорапи | StandartNews.com

Прищевките на звездите понякога пилят нервите, казва топпромоутърът Мартин Стоянов

Мартин Стоянов е сред родните промоутъри, които бързо, смело и сръчно се справят със световните знаменитости дори в най-инфарктните мигове на техните закономерни прищевки. Той има опит в организирането на над 100 концерта в България от 1999 до днес, а основава агенцията си Loud сoncerts през 2008 г. По негова покана у нас са гостували Енрике Иглесиас, Браян Адамс, Лени Кравиц, "Хелоуин", WASP, "Пласибо", Ричард Маркс, "Вайя кон Диос", "Стратовариус", "Буена виста". Правил е и "Каварна рок фест".

В началото бе "Poison"

Първият ми концерт на чужд изпълнител бе на Алис Купър - на стадион "Академик" на 27 юли 2000 година. Толкова бях неопитен тогава. Бях препрочел изискванията на музиканта поне 100 пъти, за да не изпусна нещо. Забавни случки нямаше. По-скоро имаше инфарктни моменти - сцената не бе заземена, гръмна озвучителният пулт точно по време на саунд чека. Закъсняхме с отварянето на вратите с 2 часа и публиката за малко да ни линчува. Няма да забравя и странното изискване на Алис Купър да има 5 чифта бели чорапи в гримьорната и да му предоставим телевизор и видеоплеър с кунгфу филми. На последното парче от концерта имах удоволствието да пусна и 5-минутни фойерверки.

Енрике имал мерак да псува на български

Концертите са трудоемка дейност, но пък близките срещи с известни хора остават спомени завинаги. Браян Адамс пожелал да направи обиколка из центъра на София в три посред нощ.

Лени Кравиц шашардисал екипа, след като изскочил от лимузината на път за стадион "Академик", за да разгледа храм-паметника "Свети Александър Невски". "Дио пък ме учуди, че беше запомнил името ми след гостуването му през 2004-а. През 2007-а, ако не се лъжа, на летището във Варна ме посрещна с огромна усмивка и каза: "Здравей, Мартин, радвам се да те видя отново". Страшно добър човек беше", спомня си Стоянов за покойния рок титан. Зукеро имал постоянни изисквания за масаж непосредствено преди концерта. "А "Мотли Крю" са ужасно тегава банда. Охраната им пожела да сменим загражденията пред сцената в последния момент. А в какво неадекватно състояние изпадна Томи Лий с колегата си от "Скорпиънс" Джеймс Котак, няма да ви казвам... Едвам измихме гримьорните след шоуто".

Енрике Иглесиас бил от "най-земните" звезди. Постоянно си правел шеги с Мартин. "Настояваше да му напиша на български един куп нецензурни послания. Надрасках му нещо на латиница, а той се спука да се хили с музикантите зад сцената, след като видя как съм се вързал на подобна щуротия. Слава Богу, не каза нищо пред феновете". "Скорпиънс" се оказали от най-трудните групи, а мениджърът им бил безкомпромисен. Официалната комуникация с тях се водела чрез факсове. Мартин не успял да ги убеди, че вече има електронна поща и скайп.

"Виж, Мано Чао е голям купонджия, винаги вдига залата във въздуха, притежава невероятна енергия. Брегович е същият - а е и наша кръв. Преди всяко излизане пълни чаша догоре с дюлева ракия. Умее да забавлява публиката".
Мартин не крие, че е видял много зор, докато наеме частен самолет за Андреа Бочели през 2006-а - от Пиза до София и обратно, при това с много специален кетъринг. На всичкото отгоре за акустичния концерт не можело да се използва стандартна озвучителна апаратура.

Под обстрел

Когато има мегдан за подгряване на големи чужди банди, промоутърите често попадат под обстрел от родни групи. "Понякога наши музиканти са ни досаждали, но това е в реда на нещата. Те искат да се изявят със световни изпълнители и е разбираемо, ако са малко по-настоятелни. А е имало случаи са в пъти по-добри от хедлайнера на вечерта. Но винаги обясняваме, че не ние решаваме дали те да участват или не, а мениджмънтът на гостите. На някои музиканти пък им стана навик да идват у нас, но не защото са влюбени толкова в природата - чист бизнес. Таря Турунен винаги е казвала, че сме много гостоприемни. Но концертите на едни и същи хора са чист риск. Подлъгвали сме се в миналото - пълним залата първия път, а на следващия губим доста пари. Така се случи с In Flames и Manowar. Но пък има изключения като WASP и Таря", разкрива още Мартин.

Дали някой е изразявал желание да си купи къщичка тук? "Не, поне тези, които сме канили ние. По-скоро са искали да им подарим по една къщичка", смее се промоутърът. Той обаче е категоричен - приятели в музикалния бизнес няма. "На времето се подлъгах, че Джоуи Ди Майо ми е близък, но се бях объркал много", усмихва се Мартин.

Броди по концерти из света

Преди години Мартин често ходи по концерти и фестивали в Чехия, Унгария и Германия. Тогава не вярва, че ще види някои изпълнители в България. "Но винаги съм се учел. Ясно е, че не мога да открия топлата вода в бранша, не е и необходимо. Има хора, които се занимават с тази дейност повече от 30-40 години. Ние сме малък пазар с установени 2-3 сериозни компании. Рядко пет или шест промоутъра отправят реална оферта за изпълнители като U2 или "Ролинг стоунс". Хонорарите им са космически и не са по силата на много хора. Агентите на най-големите бързо отсяват кой може и кой не може да направи подобен концерт - с много скъпи продукции и много скъп квалифициран персонал. Ако офертата от региона е една, е нормално да откажат, защото не им излиза сметката".

Българите държат на олд скул банди

Според Мартин ние сме държава, в която се слуша главно олд скул хеви метъл, хард рок и чалга. Феновете познават до болка творчеството на Deep Purple, AC/DC, Scorpions, Iron Maiden, Whitesnake. "Много е трудно да промотираш нови поп и рок изпълнители, тъй като публиката си иска старото познато и златно. Радостно е, че през последните 7-8 години ЕDM (Electronic dance music) се възприема много добре при нас. Виждате как са посетени събитията на Армин Ван Бюрен, Тиесто, Давид Гета... Но все още не можем да разчитаме, че Avenged Sevenfold или Tool биха разпродали "Арена Армеец". Много са актуални на Запад, но тук нямат необходимата база фенове".

"Тестамент" идват за два дни

Концертът на "Тестамент" в София е на 11 август в зала "Универсиада". Преди 4 месеца агентът им се свърза с Мартин със запитване дали би организирал тяхно участие в София и Букурещ. Ще останат в България 2 дни. Изискванията им са абсолютно стандартни, без някакви неизпълними капризи. Билети все още има. Дано музикантите имат време да разгледат София. Предишното им гостуване в България бе през 2006-а на фестивала в Каварна. "Големи симпатяги, забиват страшно на сцена", категоричен е Мартин.

Мetal аllstars - голямото разочарование

Напоследък Мартин води метъл банди, но дали не го сърбят ръцете за нещо по-различно - например Еминем?
Metal аllstars беше огромно разочарование. Бях подлъган от мой много добър приятел, бивш мениджър на доста голяма американска банда. Доверих му се за този проект, като той ми гарантира, че продуктът е супердобър. Оказа се, че Metal аllstars е скалъпена измама с неуредици, с неизплатени хонорари, с тотална липса на предварителни репетиции. Музикантите се сработваха по време на саунд чека и за съжаление този непрофесионализъм се видя първо при нас, в България. Отнесох много негативи и доста пари загубихме, но така е в този бизнес. Сърбят ме ръцете за много изпълнители - но е свързано с много пари, с конкуренция сред промоутърите и понякога с нежелание на някои артисти да правят концерти по нашите географски ширини".

Литератор по душа

Мартин завършва българска филология в Пловдив, но намира бъдещето си в музикалния бизнес. "Съвсем случайно. След като напуснах радио "Тангра", мой приятел ми предложи да започна работа в продуцентска компания. Възложиха ми да участвам в организацията на турнето на Стефан Вълдобрев през 1999 г. И от там се запалих. Не ми е било детска мечта или нещо подобно. Просто ми допадна - има много екшън, а и толкова много неща да се свършат, за да се получи двучасов концерт.

Тук и сега Мартин си пуска на слушалки (защото децата му не харесват тази музика) Nickelback, Avenged Sevenfold, Стив Вай, Армин Ван Бюрен, Принс. Женен е вече 11 години. "Имам прекрасни дъщери - Ема е на почти на пет, а Мартина скоро ще стане на 11. Не вярвах, че момичетата може да са по-луди от момчета. Съпругата ми Елена има травъл агенция. Вкъщи сме минизоологическа градина - боксер и 3 йоркита, 10 риби. Допреди време имахме и 3 хамстера. Само котка ни липсва и терариум", смее се той. В свободното си време чете и се рови из интернет, разхожда и домашните любимци. "Обожавам да ходя за риба. Бях се заканил това лято почти всеки ден да съм на язовира, но пак не се получи. Надявам се да пообиколя и картинг пистите", казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай