Политолог на колело върти педали за Кунева

Политолог на колело върти педали за Кунева | StandartNews.com

Младият политолог Петър Николов води листата Движение България на гражданите във Велико Търново. Той обожава болярския град, въпреки че е роден в София.

33-годишният кандидат-депутат завършва Класическата гимназия. Той е бакалавър по политология и магистър по политически мениджмънт на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2010 г. защитава докторат по история в Нов български университет. Майка му е лекар, а баща му художник. Те тайно се надявали синът да вземе една от техните професии, но той решил да се занимава с история и политология. В момента първият в листата във Великотърновски регион от партията на Меглена Кунева, е главен асистент в НБУ.

"Раждането на българския консерватизъм" е първата му книга, която е исторически преглед на това как се изгражда десницата в България през 19. век. За себе си казва, че е с много консервативни разбирания в политически план. Не обича лукса. Когато дойде време за почивка отиват заедно със съпругата и децата далеч от шумните курорти и скъпи хотели. "Обичаме да ходим на къмпинг, жена ми ме запали", казва той. Тя е юрист и от малка свикнала да ходи с родителите си на палатка край морето. "Има малко хора, обичаме да е по-спокойно, така почиваме най-добре. Трудно е първите няколко дни, докато се аклиматизираш, после се издържа много, разбира се, ако си се подготвил, както трябва за тези условия", казва той. Петър Николов е привърженик и на колелото и винаги когато намира време и възможност, предпочита велосипеда за придвижване в градска среда вместо кола. Политологът е голям фен на киното. Напоследък към телевизора го приковава фантастичната поредица Game of Thrones. Във фентъзи сериала се представят различни типове общество и се показва сблъсъкът на различни култури. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е най-добрият български филм, правен през последните години, смята Николов.


През зимата семейството обича да отдъхва във вила в Бистрица, но за по-големи празници винаги са в Търново. "Това е градът, който и 1000 пъти да обиколя, 100 пъти да се кача на Царевец и да разгледам всички манастири, все ще ми е малко", казва той. Любимо място са му Асенова махала, Владишкият мост и Преображенският манастир. "Там са погребани прабабите на съпругата ми Павлина. Те са от рода на Петко Славейков", разказва Николов. Велико Търново вече е лична кауза за него, той е дал дума, че цял живот ще помага както може за експонирането и реставрирането на старините в града. "Това трябва да е национален приоритет, Велико Търново трябва да стане бранд на България. По света има много градове, които са сравними и дори надминават най-хубавите български градове, но като Търново няма втори", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай