Екзакта Рисърч: До 7 партии в НС, ако изборите бяха на 20 септември

Екзакта Рисърч: До 7 партии в НС, ако изборите бяха на 20 септември | StandartNews.com

София. В следващия парламент може да попаднат до седем политически формации, ако изборите бяха на 20 септември. Това показват данните от национално представително проучване на Екзакта Рисърч Груп.

ГЕРБ - 36,5%
БСП - 20,2%
ДПС - 11,9%
Реформаторски блок - 7,3%
АБВ - 5,3%
България без цензура-5,2%
Патриотичен фронт (НФСБ, ВМРО) - 5,2%

Процентите са дял от категорично решилите да гласуват избиратели. Разликата между АБВ, ББЦ и ПФ е дотолкова малка, че подреждането им вероятно ще остане загадка до деня на самите избори. Няма обаче основание да се твърди, че гласът за всяка от тях би бил пропилян глас, сочат данните на социолозите.

Най-мобилизиран към момента е електоратът на ДПС. 96% от избирателите на тази партия от парламентарните избори през май 2013, възнамеряват отново да гласуват за ДПС. Електоратът на ГЕРБ, както и преди евровота, е по-мобилизиран от този на БСП и в същото време има по-голямо твърдо ядро. Периферията на ГЕРБ допълнително набъбва и поради конформисткия вот, според данните на Екзакта. Но уточняват, че резултати са получени от регулярно национално представително проучване и не могат да бъдат тълкувани като прогноза на агенцията.

Избирателната активност леко нараства

55% от пълнолетните българи са отговорили към 20 септември, че категорично възнамеряват да гласуват. В самото начало на кампанията твърдо решилите да гласуват не надхвърляха 50%. Дали този 5%-ов ръст е израз на тенденция или е по-скоро моментна снимка на нагласите на избирателите по средата на кампанията, предстои да установим, показват резултатите от проучването 15 дни преди изборите за нов парламент.

На този етап от кампанията е трудно да се прогнозира каква ще бъде активността в деня на вота, защото са възможни изненади до последния момент, смятат от Екзакта Рисърч.

Половината от твърдящите, че не са решили още за кого да гласуват, в същото време заявяват, че ще направят избор до деня на вота и в крайна сметка ще гласуват. Това също би могло да внесе известни корекции на сегашните данни, съобщават още социолозите.

Кампанията обръща предпочитанията на 12%

12% от българите твърдят, че са променили решението си за кого да гласуват през първите две седмици от кампанията. Кампанията до 20 септември не е повлияла на избора на 88%.

Хората, на които кампанията е повлияла, най-често са избиратели на възраст под 30 години, жители на столицата и високообразовани респонденти, става ясно още от данните. Освем това збирателите на малките партии по-често от останалите признават, че кампанията им влияе. Ромите и етническите турци отричат кампанията да влияе на вота им.

Преференциалният вот – механизъм за натиск

"Преференциалният вот би могъл да тушира недоволството от подреждането на партийните листи. Този вот може да се окаже дори спасителен за някои партии – силно да мотивира избирателите им да прередят листите на своите партии, вместо да отидат и да гласуват за други партии", посочват от социологическата агенция.

В сравнение с първата седмица от кампанията, в настоящото изследване регистрираме ръст от 6% в дела на хората, които възнамеряват да гласуват преференциално (от 25% към 10 септември на 31% към 20 септември).

След запознаването с имената на кандидатите, избирателите могат по-ясно да определят своите предпочитания, както и да реагират на подреждането на кандидатите в листите на партиите. Преференциалният вот е мотивиращ фактор за онези, които по принцип искат да гласуват, но имат известни резерви към подреждането на кандидатите, става ясно от отговорите на респондентите.

За една трета от българите преференциалният вот на 5 октомври е стимул за участие в изборите.

Както на евровота, така и сега, избирателите на Реформаторския блок отново най-често в сравнение с останалите избиратели възнамеряват да гласуват преференциално. Подобни намерения заявяват две трети от тях. Сред избирателите на останалите партии, делът на желаещите да упражнят преференциален вот варира между 40% и 50%, сочи информацията от проучването.

Изследването е проведено в периода 15-19 септември, по методиката „face to face" интервю. По домовете са били интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда, в 88 населени места в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай