Християнски некропол в центъра на Созопол

Християнски некропол в центъра на Созопол | StandartNews.com

Бургас. Внушителен християнски некропол откриха археолози на пъпа на Созопол. Става въпрос за огромен брой християнски погребения, които са били извършвани в продължение поне на два века. Останките са били полагани в подземието на старинна църква, която бе открита едва преди месец. Според археолозите храмът, който датира от VІ век е бил превърнат в костница и е изпълнявал функцията на гробно място. Историците смятат, че по времето на Османската империя християнските църкви са били единственото място, където православните са можели да погребват своите мъртви.

Църквата-некропол бе открита в края на ноември, а в непосредствена близост до нея археолозите откриха и една от входните порти на средновековен Созопол. Предполага се, че тя е била главният подстъп към крепостта, тъй като от двете й страни личат останки от бойни охранителни кули. Учените смятат, че това е важно откритие, което ще хвърли светлина върху фортификационните съоръжения и ще помогне за попълването на археологическата карта на един от най-древните градове по българското Черноморие.

Търсенето на главната източна порта на Аполония започва още през средата на ІХ век от френски археолози. С много прекъсвания само за последно са работили българските им колеги преди 15 години, но без особен успех. Мястото дълги години бе заето от малки кръчми, които бяха премахнати неотдавна от общинските власти. След разчистването на бараките с кебапчета, археолозите попаднаха на старинната църква и главната порта на Созопол.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай