Условията за бизнес се влошават

Условията за бизнес се влошават | StandartNews.com

През октомври темпът на влошаване на бизнес климата в България се ускорява в сравнение със септември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Настроенията се влошават във всички сектори на икономиката - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Но промишлеността е обзета от най-силен песимизъм. Общото между мениджърите във всички сектори на икономиката е, че не предвиждат промяна в цените през следващите няколко месеца.

В промишлеността и строителството бизнес климатът се влошава главно заради резервираните очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Притокът на нови поръчки в промишлеността се подобрява, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствена активност през следващите три месеца. В строителството очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца обаче са по-резервирани. В промишлеността и строителството основният проблем пред бизнеса е несигурната икономическа среда. Докато в търговията на дребно и услугите най-големият проблем е конкуренцията.

В търговията на дребно и услугите също се отчита влошаване на очакванията на мениджърите за състоянието на фирмите през следващите шест месеца. Но мненията им за обема на продажбите на дребно и търсенето на услуги през следващите три месеца бележат леко подобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай