Губим половината туристи без ол инклузива

Губим половината туристи без ол инклузива  | StandartNews.com

Добрич. Ако България забрани ол инклузива, ще загуби между 30 и 50% от туристите си. Формулата се диктува от пазара, а от него никой не е по-велик. Това заяви за агенция Стандарт Нюз директорът на най-големия курорт по Добруджанското Черноморие - Албена, Красимир Станев.

Дългогодишният браншовик е категоричен, че формулата е практика по Средиземноморието, в цяла Европа, а и в световен мащаб. "Каквото и да направим, ако го направим административно срещу пазара, ние ще загубим. Има неща, които могат да се подобрят от гледна точка на нашето законодателство, защото аз съм съгласен, че с ол инклузива се постига едно похабяване на храна в рамките от 5 до 20, може би дори до 30%, но бих препоръчал преди това да се погледне възможността административно и законодателно да се даде възможност, без да се нарушават хранителните и хигиенни норми, да спасим тази храна и да не я загубим", казва още Станев. Албена мисли в тази посока и за да се намаляват загубите, всички работещи в курорта също се хранят по време на работа, каза изпълнителният директор. Той добави още, че догодина дружеството е планирало да извади от тази формула на обслужване два от хотелите в курорта - "Лагуна Маре" и "Боряна", но ако няма записвания за тях, то те отново ще бъдат предлагани на туроператорите по тази формула.

"Има една истина - леко прекалихме с ол инклузива. Прескочихме границата. Идеалното е ако може да се намали услугата с 5-10 до 15%, но ако пазарът го пожелае. Ол инклузивът означава, че хората, които ползват масовия туризъм искат да имат сигурен бюджет, да знаят, че с крайно число пари ще могат да платят ваканцията на своето семейство", заяви браншовикът. Той е убеден, че в страната имаме специалисти в институтите, които биха могли да посочат начини за намаляване на загубите на храна. Запитан дали има отражение гръцката криза върху бранша у нас Станев каза: "Туризмът в Гърция има проблеми. Особено на немския пазар отливът е минимум 30 на сто, но за съжаление това не засяга до голяма степен България. Туристите на Гърция не са туристи на България. Те се разпределят основно към Турция и Испания. България е изключително слабо засегната от този факт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай