Край на далаверите в строителството

Готвят типови договори за поръчките, следва уеднаквяване на тръжните условия

Край на далаверите в строителството | StandartNews.com

София. Край на далаверите в строителството ще бъде сложен с нови типови контракти, по които ще се сключват договорите за изграждане и ремонт на шосета. Текстовете са изготвени по програма Джаспърс с помощта на представители на Камарата на строителите. Вече са внесени за съгласуване от експертите на Джаспърс при министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

След като типовите договори станат факт, браншът и правителството ще работят съвместно и за изработването на типови тръжни условия при поръчките за строителство, които да стопират субективния избор и опитите за измами с насочващи условия. Това обясни за "Стандарт" председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов.

Немски компании имат интерес да участват в търговете за строителство и ремонт у нас, каза Глосов, който бе част от бизнес делегацията на президента Росен Плевнелиев в Берлин. Фирмите от Германия са настояли за промяна на тръжните условия, за да не печели кандидатът, предложил най-ниска цена в конкурса. Според чуждите компании по този начин в страната не можело да се осъществят качествено строителните проекти. Конкурсите да се печелят от най-изгодната оферта, а не от най-евтината, отдавна настоява и родният бранш. Факт е, че европейските компании си търсят за всеки проект у нас български партньор, защото родните фирми работят професионално, познават спецификите и се трудят по-евтино, обясни Глосов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай