Изтровиха пчелите в Плевенско

Изтровиха пчелите в Плевенско | StandartNews.com

Стотици пчелни семейства са изтровени в Плевенско тази седмица от земеделски производители, които пръскали с препарати зърнени култури. Бедствието започнало миналата в неделя в в Левски, където земята почерняло от умрели пчели.

„Кметът ни уведоми, че ще пръскат, затворихме пчелите в кошерите още в събота. Пръскането приключи в неделя около 10,30 часа и към 11 пуснахме пчелите. Вечерта те почнаха да пълзят по земята. В понеделник вече започна масов мор", твърди Петко Петков от с. Божурлук. Изтребени са пчелни семейства в селата Рибен, Пордим, Българене, Петокладенци, Божурица и Стежерово, алармираха негови колеги.

Петков има 136 кошера и разказа, че 30 на сто от пчелите му са умрели. Той е пчелар с 20-годишен стаж. Според него дДосега не бил виждал подобно безобразие. Според Наредба 15 от Закона за пчеларството пръскането на културите не трябва да става с авиационна техника, но се допуска само в случаите, когато няма достъп с наземна. Земеделските производители обаче намерили вратичка в закона. Пчеларите от региона настояват това да се прекрати, както и да се наложи забрана за пръскане цъфтящи култури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай