Италианци вдигат фабрика за сладолед

Италианци вдигат фабрика за сладолед | StandartNews.com

Бизнесмени от Сицилия местят производството си в България

Италиански сладолед ще се прави в България. Представители на сицилианския бизнес проявяват огромен интерес към местене на производства в България. Това стана ясно по време на официалната среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с кмета на Палермо проф. Леолука Орландо.

Фирми от Сицилия са готови да преместят производствата си в България, тъй като я смятат за привлекателна заради ниските данъци, квалифицираната работна ръка и политическата стабилност. Мариета Захариева представи потенциала на страната на бизнес форум, организиран от "Конфиндустрия Палермо".

Огромна сицилианска фирма, която има 60 000 служители в цял свят, е готова да отвори колцентър в България. Друга компания иска да направи съвместно предприятие за оборудване на влакове. Трета фирма търси възможности за изграждане на фабрика за италиански сладолед в България. Председателят на Асоциацията на производителите занаятчии в Калтанисета Тарчизио Сберна проявява интерес към изграждането на занаятчийски продукти у нас. Бизнес делегация от Палермо се очаква да посети България през октомври.

Мариета Захариева предложи на кмета на Палермо проф. Леолука Орландо да бъде организирано представяне на България в сицилианската столица чрез изложение на български храни, стоки, бит и култура. От своя страна той прояви интерес към съвместна работа на регионално равнище с наши общини. По-конкретно към развитието на проекти със Столична община за обмяната на опит. Както и към представянето на Палермо в рамките на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата. С община Варна италианците са готови да създадат общи проекти за развитие на корабостроителната индустрия.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева се срещна и с държавния секретар по въпросите на икономическото развитие сенатор Симона Викари. Двете обсъдиха създаването в България на регионална мрежа на Агенцията за малки и средни предприятия. Сенатор Викари гарантира своята институционална подкрепа и опит за проекта, тъй като подобна структура работи в Италия. Наличието на регионална мрежа на ИАНМСП би допринесло за улесняването на работата на италианския бизнес в България. Сенатор Викари отчете политическата стабилност у нас. Тя изтъкна и подкрепата от страна на италианското правителство за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай