Борсата се срина с 12%

Борсата се срина с 12% | StandartNews.com

Унгария и Русия се представят най-добре на капиталовия пазар

Акциите на българската фондова борса се сринаха с 12% от началото на годината. Само през август понижението на основния индекс SOFIX е с 3%. Това нарежда страната ни на четвърто място след най-зле представилите се капиталови пазари в региона от началото на годината до края на август. Това стана на фона на стабилно правителство и икономически растеж, който изкачи 4-годишен връх. Първото място в класацията е за Гърция, където индексът ASE потъна с близо 25%. Второто място е за борсата на обхванатата от военен конфликт Украйна, която е надолу с 15% от началото на годината. А на трето място е турската борса със спад от 12,3%. Най-добре от началото на годината са се представили борсите в Унгария и Русия, където са отчетени ръстове съответно от 28,6% и 24,1%.

Само през август сериозни движения имаше не само на фондовите пазари в САЩ, Азия и Западна Европа, но и на тези в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Равносметката след масовите разпродажби през изминалия месец е следната: 15 от общо 19-те основни индекса на борсите в региона, чието представяне следи Investor.bg, записват спадове. Индексът на сините чипове на българския капиталов пазар SOFIX потъва с 3%, което му отрежда 13-то място по представяне за месеца.

Единствените четири индекса, които изпращат осмия месец на 2015 г. с ръстове, са тези на борсите в Словакия, Русия, Естония и Македония. Докато повишенията за естонския индекс OMX Tallinn и македонския MIB 10 са скромни - с 0,91% и 0,49%, то словашкият SSI бележи най-силно покачване - с 4,87%, следван от руския MICEX с 3,84%. Най-зле през август се представят борсите в Румъния, Словения и Гърция, където основните индекси падат съответно със 7,9%, 7,6% и 6,6%.

По-малки от спада на българската борса са загубите на капиталовите пазари в Чехия, Украйна, Сърбия, Полша и дори Казахстан, където централната банка се отказа да поддържа курса на местната валута. Чешката крона и полската злота пък бяха сред валутите в региона, подложени на силен натиск на фона на повсеместните разпродажби на пазарите на валути, акции и суровини навсякъде по света. През август турската лира се обезцени рекордно спрямо еврото и долара, а водещият борсов индекс ISE 100 на Турция падна с 5,88%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай