КНСБ обяви: 560 лева на месец за нормален живот

КНСБ обяви: 560 лева на месец за нормален живот | StandartNews.com

София. 560 лева на месец е доходът, който осигурява нормален живот. С тях човек посреща без притеснения разходите си за храна, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Това показва изследването на КНСБ за издръжката на живот през второто тримесечие на годината. Така на едно четиричленно семейство в периода от април до юни са били необходими поне 2240 лв. на месец.

Продължилата вече 11 месеца дефлация е причина за леко поевтиняване на живота, което синдикатът отчита второ поредно тримесечие. В края на м.г. издръжката на човек е била 564 лв. месечно. Падането на цените на зърнените култури и оттам на брашното и фуражите са свалили цените и на много основни храни. Поевтиняване има и на тока, природния газ и топлоенергията.

От 1 юли обаче влизат в сила нови, по-високи цени на тока и топлоенергията, припомнят от КНСБ. Оттам прогнозират, че поскъпването на тока може да продължи до края на годината, очаква се поскъпване и на водата и горивата. Наводненията пък са засегнали зърнената реколта и насажденията със зеленчуци и овошки, което ще доведе до поскъпване на селскостопанската продукция наесен. Наред с това политическата криза от юни насам е влошила бизнес климата. "Всичко това ще се отрази негативно на потреблението и българите отново ще затягат коланите, ако няма увеличение на доходите", прогнозират от КНСБ. Оттам посочват, че 80% от домакинствата в страната продължават да живеят с доходи под необходимите за издръжка на живот.

23% от домакинствата пък са и под прага на бедност, който е 211 лв. месечно на човек. Затова синдикатът настоява следващите управляващи да продължат с политиката на вдигане на минималната работна заплата. В плановете на кабинета на Пламен Орешарски беше увеличението й от 340 лв. на 380 лв. от 2015 г. "Според нас минималната заплата трябва да стане 400 лв. и така да се доближи наполовина до средната за страната", посочи Николай Ненков, зам.-президент на КНСБ. Профсъюзите ще настояват, ако не се премине към двустепенна скала на облагане на доходите, да се завиши сумата, до която ще се връща авансово внесеният данък. През 2015 г. за първи път на хората с доходи до 340 лв. ще се възстанови платеният през 2014 г. авансов данък. "Ще предложим тази сума да е между 400 и 500 лв. за догодина", посочи Ненков. КНСБ представи статистика, според която българите продължават да са на последно място по покупателна способност в Евросъюза. Прогнозната средна работна заплата у нас за тази година е 420 евро. В същото време за Румъния тя е 526 евро, Унгария - 771 евро, Словения - 842 евро, Полша - 919 евро, Чехия - 943 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай