Имот вместо депозит в банка

Имот вместо депозит в банка | StandartNews.com

Раздвижване на имотния пазар се забелязва през последните месеци. Най-много сделки се сключват в София. Апартаменти се търсят не само за живеене, но и за инвестиции. Причината е, че доходността от депозитите в банките намаля драстично и много по-изгодно е да се печели от наеми.

Липсват качествени жилища, ако се появи такова, цената се вдига, твърдят брокери

Купуват апартаменти като инвестиция, търсят най-много около Студентски град

Покупка на имот вместо депозит в банка. Тази тенденция завладя пазара на недвижимости след драстичния спад на лихвите по влоговете. Наблюдава се още от пролетта, има лек спад през лятото, но той не е много забележим, коментира пред "Стандарт" Илиана Василева от "Сдружение брокери на имоти". Инвестиционни имоти в София се търсят отново основно в Студентски град и районите около него - Дианабад, Мусагеница, Младост, центъра. Жилищата в тези райони бързо се отдават под наем, това ги прави по-апетитни. Най-търсени за инвестиция са едностайните и двустайните апартаменти, уточни Василева.
Друга тенденция на пазара е търсенето на луксозни имоти - високобюджетни жилища и къщи. В последните години в този сегмент по-скоро е имало застой, обясни Илиана Василева. "Имоти се търсят основно в южните и източните райони на София, в центъра, както и по линия на метрото. Вече метрото покрива голяма част от столицата, така че независимо в кой квартал хората са склонни да наемат имот, стига да е в близост до метростанция", казва Деница Георгиева, ПР на агенция за недвижими имоти "Явлена".

По думите й двустайните и тристайните апартаменти си остават най-търсени. "Като че ли двустайните са на първо място, а тристайните ги следват", твърди тя. Като цяло пазарът на имоти от началото на годината е много динамичен. От март насам се поддържа едно наистина високо ниво. "Определено имаме ръст на покупко-продажбите, поне според това, което ние отчитаме като агенция. Основно се търсят жилищни имоти, те си остават най-ликвидният продукт на пазара", посочи Георгиева. Специфичното е, че намаляват все повече качествените имоти, те са все по-малко на пазара. Поради тази причина се скъсява доста периодът, за който става покупко-продажбата. "Ако преди човек е имал избор и е можел спокойно да ходи от един оглед на друг, сега добрите имоти са все по-малко. И така хората много по-бързо взимат решение за покупка. Периодът за взимане на това решение доста се съкращава, има случаи, в които имотът излиза на пазара и след една седмица вече е купен", каза Деница Георгиева. Няма качествени имоти и когато се появи такъв, цената му се вдига леко нагоре, посочи тя.

Не дават кредити на гурбетчиите

В Кърджали се търсят и апартаменти в новопостроените сгради в центъра на града или в кв. "Възрожденци". Обикновено клиенти са хора, работили в чужбина. Често спечелените пари са недостатъчни за покупката. Ако се наложи да поискат кредит, банките се въздържат да им отпускат. Най-вероятно кредитоискателите не посочват достатъчно гаранции, че ще погасяват заемите. Има предлагане на вили най-вече в зоната за отдих край яз. "Кърджали". В село Брош цената на парцел с изглед към язовира върви по 16 евро на кв м. Пак там сграда на два етажа плюс 1000 кв. м двор са обявени за 49 хил. лв., а в кв. "Резбарци" край Кърджали за едноетажна постройка и 500 кв. м двор собствениците искат 18 хил. лв. цена.
Като цяло не се забелязва раздвижване на имотния пазар в Кърджали. "Бумът беше преди 7-8 години. Сега през летните месеци има повече огледи. Нашенци, завърнали се от чужбина заради ваканцията, често минават и питат", коментират служители в една от агенциите за недвижими имоти, която е от 15 г. на пазара.

Според тях е трудно да се каже какъв е броят на реално сключените сделки. "Често се случва клиенти идват при нас, ние ги водим на адрес с посочените изисквания за квадратура, цена и т. н. и след това те не ни търсят. Навярно, ако има сделка, тя се осъществява между купувача и клиента, без да минава през нас", обясняват брокери. Според тях от тази нелегална дейност агенциите търпят загуби. "Ние нямаме защита от закона, а сме лоялни данъкоплатци", оплакват се собственици. Най-атрактивни и търсени са гарсониерите и по-малките жилища, защото са по-евтини. Напр. панелка от 30-35 хил. лв. в кв. "Възрожденци" или тухлен в центъра за 40-42 хил. лв., казва Здравко Тодоров, който е в бизнеса от 6-7 години.

Чужденците питат за магазини

Руснаците и други чужденци не купуват толкова много имоти в морските курорти, колкото преди време, коментира Деница Георгиева от "Явлена". "Чужденците вече дори търсят не толкова само ваканционни имоти, а въобще имоти, и в града, включително имоти за инвестиция. Има доста чужденци, които закупуват апартаменти или магазини както по морето, така и в София с цел инвестиция", каза тя. Като цяло сезонността не е много актуална, що се отнася до пазара на имоти. Затова едва ли ще ви излезе много по-изгодно през летните месеци да закупите къща или вила в планинските селища. "Това, че е лято или зима, не влияе толкова на цената на имот в морски курорт или в зимен курорт. Пазарът или се движи нагоре, или надолу. Няколко години той беше в плато, цените почти не мърдаха. Тази година обаче се забелязва едно леко покачване на цените и това вероятно ще продължи като тенденция, независимо от сезона", обясни Деница Георгиева.

Наплив за английски дом в Банско

Искат до 1400 евро на година за такса "поддръжка" на сградите

Българи раздвижиха посред лято пазара на имоти в курорта Банско. Нашенците търсят апартаменти, които са едностайни. За студия са готови да броят по 20 000-25 000 евро в зависимост от квадратурата. Парадоксът е, че жилищата в най-добрия ни зимен курорт са на по-атрактивни цени от тези в Разлог и Гоце Делчев, твърдят брокери. Причината е, че хиляди апартаменти, които са собственост на англичани, са на тезгяха и се продават. "На практика предлагането е много по-голямо от търсенето. Тук може да се намери жилище за 350 евро на квадрат, а в съседния курорт Разлог няма такива имоти под 450 евро за квадрат", заяви Атанас Бутилов от брокерска фирма "Кас пропъртис" в Банско. Апартаменти в Банско купуват и турски граждани, които от 2-3 години проучвали курорта. Англичаните пък в последните 3-4 години само продаваха закупените от тях жилища, но сега отново са клиенти. На практика те купуват имоти на свои сънародници. Активни са на пазара, защото паундът се стабилизира спрямо еврото и те искат да инвестират в недвижимо имущество. При това се сдобиват с апартаменти на много по-поносими цени за разлика от онези свои сънародници, които купиха над 2400 жилища при бума на продажбите преди десетина години. По-заможните англичани броят по 40 000 - 50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра, други пък дават по 25 000 - 30 000 евро за жилища от 40 - 50 квадратни метра. Имотите са с добра локация - близо са до начална станция на кабинковия лифт. Някои наши брокерски къщи дори са наели англичани заради наплива на клиенти от Великобритания.

"Много от клиентите отказват да купят жилища в комплекси, където е много висока такса "поддръжка". Някъде тя струва цели 17-18 евро за квадратен метър на година. Ако апартаментът ти е 80 квадрата, трябва да броиш над 1400 евро. Все едно плащаш и наем за нещо, което е твоя собственост. Нормалните такси са до 10 евро за квадрат. Става въпрос за поддръжка на басейн, на покрив, на общи части, на други екстри за обитателите на комплекса", обяснява Бутилов. В някои по-малки сгради няма такава такса. В тях собствениците плащат единствено за чистачка и за изразходвания ток. Проблемът е, че някои плащат крупни суми за поддръжка на сградата, а фирмата, която трябва да осигури тази дейност, не си мърда пръста, за да чисти и освежава сградата.

Апашите прогониха германци и ирландци

Чужденците - англичани, германци, ирландци, продават имотите си във Видинско, каза за "Стандарт" Любо Йонов, собственик на агенция "Видински имоти". Те ги закупиха преди 10-15 години, когато беше бумът на интереса към българските недвижимости. Причината е, че отсъстват през зимата, а след като се приберат, намират къщите си ограбени и опустошени. Иначе разказват, че у нас са живели добре и спокойно.

Нови къщи от чужденци не се търсят и купуват. Няма и раздвижване в сделките за имоти между българи. Има предлагане предимно на стари наследствени къщи, останали необитаеми. Но за тях трудно се намират кандидати. В селата цената им започва от 2000 лв. и стига до 15 - 20 000 лв. Реално сделки се сключват до 8 - 10 000 лв. Секна и търсенето на жилища от гастарбайтерите. През предишни години те се връщаха за лятната си отпуска и си купуваха апартаменти във Видин. Кризата удари и техните доходи и вече никой не се връща, за да си купи къща, твърди брокерът.

Свършиха панелките в Благоевград

Има интерес към закупуване на жилища в Благоевград, но проблемът е, че предлагането е ограничено, няма голям избор за купувачите. Това разкриха брокери от агенция за недвижими имоти "Алекс" в областния център. Дори гарсониери в панелните блокове не могат да се намерят за продажба. В момента няма нито една, която да е обявена за продан. Основно търсят жилища наши гурбетчии, които искат да вложат изкараните в чужбина пари в недвижими имоти в родния си край. Някои са готови да броят по 70 000-80 000 евро за тристаен апартамент. Но често сделките пропадат. И вината не е нито в клиентите, нито в нас, твърдят собственици на брокерски агенции. Стойностните апартаменти се намират на добро място, ново строителство са и са с просторни стаи, но точно такива жилища са кът. "На пазара има хем малко оферти, хем за проектирани от архитектите "осакатени" домове.

Става въпрос за дневни от 10 квадрата, спални от по 8-9 квадрата, тесни помещения, хората в тях не се чувстват комфортно и не ги купуват. Най-много се търсят апартаменти с голяма дневна от поне 20 квадрата и две нормални спални от 15 квадрата нагоре", разкриват брокери. Заради кризата в предлагането на апартаменти доста хора купуват на "зелено" имоти в кооперации, които тепърва ще се строят. Най-скъпи са жилищата в идеален център, там цените са между 600 и 800 евро за квадратен метър. В широк център цената пада до 500 евро за квадратен метър. Разбира се, става дума за ново строителство. Недвижимите имоти в града поскъпнаха в края на 2013 г. с до 10%. Областният център бе сред малкото населени места у нас, където тази тенденция бе факт. В крайните квартали жилищата са между 300 и 450 евро за квадратен метър, цената зависи от екстрите, които се предлагат на купувачите - гаражи, паркинг, сервизни помещения, възможност за направа на тавански стаи. В сравнение с бума на търсенето и на цените през 2008 г. сега разценките са с 50% по-ниски, казват брокери.

20 бона за къща от 100 квадрата

Малко са сделките за земи и къщи по селата край Благоевград. "Причината е, че няма големи свободни парцели, които да са в регулация, почти всичко бе изкупено в периода 2005-2008 г. Стари къщи в селата, макар и над 100 квадрата, може да се купят и само за 20 000 лева. Нови и модерни жилищни сгради там обаче започват от цена над 50 000 евро", допълват експертите на пазара на имоти в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай