Бизнесът в надзора на енергийните фирми

Бизнесът в надзора на енергийните фирми | StandartNews.com

Работодателите пращат по един член в ръководството на НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток" и "Козлодуй"

Представители на частния бизнес ще влязат в управлението на държавните енергийни компании. Целта е по този начин да се направи по-прозрачна дейността на дружествата, както и да се завиши контролът върху тях. Мярката бе договорена на среща на четирите работодателски организации с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и шефа на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

"Вкарваме българския бизнес, който плаща по-голямата част от сметката, там където се образува цената - в КЕВР, и пряко участие в бордовете на държавните енергийни фирми", обясни след срещата вицепремиерът Томислав Дончев. От днес работна група начело с Дончев, в която влизат шефовете на четирите работодателски организации, депутатът Делян Добрев, енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на финансите Владислав Горанов, ще започнат разговори за попълването на директорските бордове с представители на работодателите. Тази работна група трябва да изготви и пътната карта за реформа в енергетиката.

Четирите работодателски организации са се разбрали с премиера да излъчат по един свой представител. Те ще влязат в директорските съвети на НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток" и АЕЦ "Козлодуй". За присъствие на бизнеса в управлението на БЕХ и ЕСО на този етап не са водени разговори.

"Ще посочим професионалисти, които разбират от бизнес процеси, и може да подобрят ефективността на енергийните дружества", обясни за "Стандарт" председателят на АИКБ Васил Велев. Те ще бъдат назначени аналогично на независимите директори в публичните дружества, които не се определят от мажоритарния собственик, а от миноритарните акционери, уточни Велев. Тези директори няма да получават заплати от дружествата, за тяхната работа ще плащат работодателските организации, които са ги излъчили. Те обаче ще имат пълноправно участие в директорските съвети. Според Велев за целта не се налагат законови решения, а само промени в съвета на директорите на дружествата, които могат да се случат и за три дни. По-трудно било да се намерят подходящите хора.

Синдикати и анализатори веднага коментираха мярката като странна и в нарушение на правилата на конкуренцията. Според Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", в този ход има и конфликт на интереси. "Съгласни сме обаче, че в КЕВР трябва да има по-голямо представителство на бизнеса, но и на синдикатите", заяви Манолов.
Как обаче ще се осъществи участието на работодателските организации в КЕВР, засега не е ясно. "Първоначалното ни предложение бе комисията да се увеличи с още два члена - един представител на работодателите и един на синдикатите, които да имат равни права с останалите членове", обясни Велев. Реализацията на тази мярка обаче щяла да отнеме 3-4 месеца. Затова се възприело бизнесът да изпрати свои нещатни експерти към парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР.

Като възпираща мярка за злоупотреби в енергетиката премиерът Бойко Борисов ще е ангажирал да задейства законодателна промяна според която ВЕИ-тата да губят правото си на преференциално изкупуване на ток, ако бъдат хванати в злоупотреби. Все още има фотоволтаици, които произвеждат ток нощем, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той очаква и "изненадващи резултати" от публичния регистър на собствеността на всички производители на ток, които ползват преференции. Има вече предложение какви законодателни промени да се направят, за да стане публичният регистър факт, посочи Дончев.

Шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пък обяви, че парламентът ще наложи мораториум върху присъединяването на нови производители на ток с преференции при изкупуване, в това число и последните гласувани - от оборски тор и покривни фотопанели.

Още настояваме за
оставката на Иванов

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Остава искането ни за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Много неща са в ръцете на КЕВР. Там има прекалено много политика и малко експертност.
Остава ангажиментът ни и да предоставим на главния прокурор сигналите за нередности при подписването на договорите с т.нар. американски централи, както всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора.

Новите ВЕИ -
без преференции

Делян Добрев, шеф на енергийната комисия в парламента

Ще подкрепим предложението за отпадане на преференциалните цени за изкупуване на ток от ВЕИ. Те вече не са необходими, защото ще получат подкрепа от ЕС в размер на 70 млн. евро, за да финансират такъв тип централи. Преференциалните цени ще престанат да съществуват от момента на публикуване на закона в Държавен вестник. Този, който се е присъединил до този момент, ще ползва преференциални цени, който след това - няма.
Според мен проблемът не е в състава на регулатора. Този регулатор е независим и доказа, че е такъв. Проблемът е в реформите, които трябва да бъдат направени и ще бъдат направени.

Мониторинг за
сметките на НЕК

Постоянен мониторинг на финансовото състояние на НЕК обеща шефът на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев. Това се прави по настояване на работодателските организации, които се съмняват в правилните сметки за задълженията на Националната енергийна компания.
Освен чрез представителя си в борда бизнесът ще има контрол върху дейността на НЕК и чрез специална работна група, която ще бъде създадена към компанията. В нея ще влизат експерти, които ще следят и анализират как функционира НЕК.

Фирмите отлагат
протеста засега

Остава искането цената да падне на нивото отпреди 1 август

Работодателските организации засега ще отложат готвения за 30 септември протест срещу поскъпването на тока. Той трябваше да е вторият, след като през юли над 1200 фирми спряха производство за час. Промяната в решението на бизнеса се случи след срещите им и с премиера в сряда и с парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и Реформаторския блок.
"Става въпрос за отлагане, а не за отмяна", посочи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Всяка една работодателска организация ще подложи въпроса на обсъждане на управителния си съвет. До два дни ще стане ясно около какво решение са се обединили работодателите. "Обнадеждени сме от разговорите. По много въпроси се намери компромис, но изчакваме да видим всички мерки, които ще бъдат предприети. Надяваме се и КЕВР да реагира, защото остава нашето искане цената на електроенергията да бъде свалена до нивото отпреди 1 август", заяви председателят на КРИБ.

Шефът на АИКБ Васил Велев вече обяви, че ще предложи на членовете на асоциацията си да няма протест. Той разясни, че са постигнали важно съгласие с парламентарните групи - разполагаемата мощност да надвишава потреблението и не са необходими оттук нататък никакви дългосрочни договори за задължително изкупуване на ток на преференциални цени. Работодателските организации са получили подкрепа от народните представители и за разкриване на информация за собствениците, дейността и договорите на производителите на енергия, която се изкупува по преференциални цени. "Това е държавна помощ и обществото трябва да знае", коментира Велев. Според него експертните групи, създадени да изготвят пътната карта за реформи в енергетиката и за мониторинг в НЕК, ще осигурят необходимите резерви за намаляване на цената тока за бизнеса още от 1 ноември, както и ще решат проблема в по-дългосрочен и средносрочен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай