Застраховат ни за безработица

Можем да получим пари, ако ни съкратят

Застраховат ни за безработица | StandartNews.com

София. Застраховка срещу безработица е хит в кризата. Малко обаче са компаниите на българския пазар, които я предлагат. „Би могъл всеки гражданин да потърси фирма, като обикновено застрахователната сума варира между минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, който е 2000 лева”, казва Борислав Богоев пред бТВ. Той отговаря за застраховането в Комисията за финансов надзор.

Обезщетението би могло да се изплаща между 2 и 9 месеца - според договорените условия.

Каквато и застраховка да изберете срещу риска от безработица, трябва да знаете, че тя ще важи, само ако бъдете съкратен. Но не и в случаите, когато напуснете сам, ако сте уволнен дисциплинарно, ако сте били на срочен трудов договор, който е изтекъл или пък сте били освободен по време на изпитателен срок.

Държавата да въведе по-големи данъчни облекчения за допълнително осигуряване за безработица, предлага пък Йордан Христосков, зам.-ректор на висшето училище по застраховане.

„Преди 10 години още е уредена възможността за създаване на фонд за допълнително осигуряване за безработица с вноски от работника и работодателя. За съжаление още няма регистрирани такива фондове”, посочва той.

Все повече банки у нас се застраховат срещу риска клиентите им да останат без работа. Начинът е като заедно с договора за кредит клиентът сключва застраховка на вноските по заема. Ако клиентът бъде съкратен и регистриран в бюрото по труда, след втория месец застрахователят поема изплащането на вноските по кредита в продължение на до половин година.

С повече от 370 хиляди безработни изпращаме 2012г. Последните данни на Агенцията по заетостта показват 11.3 на сто безработица. Това означава, че за всеки от работните дни в бюрата по труда са се регистрирали средно по 2100 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай