21:15 ч.

09.09.13

4 мин.

3564

6

1

Маказа отприщи надежди за хляб

от Ирина Ангелова |

Маказа отприщи надежди за хляб

Бизнесът в Кирково рекламира по гръцката ТВ, пишат цените и в евро


"Честит празник! Честит път!" - така се поздравяваха българи и гърци, дошли на официалното откриване на ГКПП "Маказа-Нимфея" вчера. На обяд стотици автомобили потеглиха в двете посоки. Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30 км са гръцките пристанища Александруполис и Мароня. Трасето е част от трансевропейския коридор номер 9 и ще осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море. Тъй като комшиите още строят отсечката, която свързва новото ГКПП с тяхната магистрала "Вия Игнатия", в следващите 2-3 г. през Маказа ще минават само леки коли, ТИР-овете ще тръгнат после.85-годишният Петър Чакъров пръв пресече новата граница вчера. Мераклиите да минат през Маказа се наредиха на 3 км опашка. Но пръв след вдигането на бариерата се оказа пенсионерът от Кърджали, който е родом от Александруполис (Дедеагач). Развълнуван, Петър сподели, че е минал по този път последно през октомври 1944 г., когато бил на 15 г. Сред първите ентусиасти бе и Христо Радев, който пък бе тръгнал за Гърция с личния си велосипед. "Надявам се за 1 ч да стигна до Комотини", оптимист бе Христо. "Преди 20 г. не съм и мечтал, че само с лична карта ще мога да пътувам за Гърция през Маказа", призна пък Начо Ковачев, който също нетърпеливо чакаше на опашката от коли.Суматохата започна часове преди тържественото откриване на пункта. Най-нетърпеливи бяха жителите от Кирково и съседните села. Пред картата, показваща трасето, се спираха и разговаряха възрастни мъже, които си спомняха от детството, че пътят е бил единствената връзка с Гюмюрджина (Комотини) и морето, където техните родители ходели на пазар. "Спомням си 21 март 1991 г., когато започнахме първите разговорите с кмета на Комотини за отварянето на прохода. Радвам се, че доживях този момент.


Този път ще ни обединява, но и ще ни променя


сподели Васил Байданов, почетен председател на клуб "Елада" в Кърджали.
"Присъстваме на изключително събитие, което ще има прогресивно значение не само за нашите съседни страни, но и за Румъния, за Чехия, защото пътят е проектиран да свързва Хелзинки с Бяло море", доволен бе и кметът на Мароня Илияс Йонакис. Той отхвърли съмненията, че гръцки търговци ще понесат сериозни загуби, ако отварят пътя. "Не забравяйте, че това, което имате вие по магазините, се продава и при нас - и обратно", подчерта Йонакис и обясни, че вече по техните регионални ТВ канали върви реклама за супермаркета в Кирково "Криста", който бе открит преди година. "В него вече има и табели на гръцки, а етикетите са в лева и в евро", призна Галя Младенова от Кирково. Оказа се, че отсам браздата пък вече раздават рекламни брошури за забележителностите на Комотини и Мароня.


Ние имаме хубави плажове, вие - чудесни зимни курорти


пътят само ще облекчи хората от двете страна на границата да стигат по-бърдо до тях", коментира пък двама младежи от Комотини.
Хляб, не плаж на Бяло море пък се надява да ни донесе отварянето на Маказа Фатме Халибрям. Младата жена бе довела на тържеството и двете си деца. "Много надежди са свързани с този път. Дано има оживление и се отварят повече работни места при нас в Кирковско, за да има бъдеще за децата ни", обясни младата жена. "Много наши хора са на работа от години в Гърция - берат тютюн, маслини, портокали, но остават с месеци да живеят там, а сега, като отвориха пътя, сутрин ще отиват и вечер ще се прибират, нали е само 30 на минути", пресмяташе пък 81-годишният дядо Ибрям Шефкетов от Чакаларово.


В прохода е битката за Беломорието


Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. Той е част от пътя Е85 Русе-Кърджали-Комотини-Александруполис, свързващ България с Беломорска Тракия. Проходът е с надморска височина 468 метра. В 1912 г. тук се води битката при Балкан Тореси, в която българската войска нанася поражение на турците, вследствие на което е освободена Беломорска Тракия. След 1920 г. пътят през Маказа е прекъснат от границата между България и Гърция. В миналото се планирало изграждането на железопътна линия през прохода. По време на Втората световна война тези планове са подновени по настояване на германците, но не се стига до практически действия.
Споразумения за откриване на прохода са подписани през 1995 г., но са необходими 18 г. това да се случи. Сроителството на отсечката Маказа-Подкова започна през 2003 г. Пътят от граничната пирамида номер 31 до гара Подкова беше напълно завършен още през декември 2006 г. С европейско финансиране се изгражда вторият участък на трасето - от село Подкова до спирка Джебел. Според специалистите строително-монтажните работи напредват и предстои да бъдат завършени в края на октомври т.г.
На този етап много важно е намирането на средства за изграждане на обходния път на Кърджали. Хората от региона се надават той да стане приоритет за правителството, както стана ясно от отчета на премиера Пламен Орешарски за първите 100 дни на управлението му. До изграждането му автомобилите, пътуващи за Комотини и Александруполис, ще минават през Кърджали. Обходният път на областния град ще бъде сложно техническо съоръжение с тунел под Стремци, мост над яз. "Студен кладенец" и виадукти. Стойността му по предварителни разчети ще достигне 200 млн. лв. Два са вариантите за неговото финансиране - от икономии по ОП "Регионално развитие" или със средства за следващия референтен период на ЕС - 2014-2020 г.


Пресича се за 2 минути


Засега през ГКПП "Маказа-Нимфея" ще могат да преминават превозни средства с не повече от 8+1 места, както и товарни с тегло до 3,5 т. Прогнозите на специалистите са, че в рамките на 1 г. през пункта ще преминат над 1 млн. души. "Ще има едно спиране, с едно проверяване от двете служби, което ще облекчи времето за обслужване. Ако всичко е изрядно, за гражданите от ЕС то няма да продължи повече от 2-3 минути", коментира комисар Бойко Божков, директор на РДГП - Смолян.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:43 · 09.09.2013
Пълни кретени ! Явно Бойко и простотията ви е открил !
Потребител · 23:17 · 09.09.2013
@Потребител Абe плямпаи си ти, ама построeното от Боико нe можeтe и посмъртно достигна!
daweda · 22:08 · 09.09.2013
Глупости бойко не го е открил пътя! Пътя за Маказа беше построен от Киска Туран Хазинедаролу през 2004-2008 г. 2009 год ние бяхме напълно говови за пускането на пътя, даже табелите на пътя на мобилните операти бяха сложени. Минавал съм го пътя пеша през 2008 г. Понеже гърците не бяха готови откриването на пътя е сега!
Потребител · 21:41 · 09.09.2013
И НОВИТЕ СТРОЯТ! ПОСТРОИХА КОЛОНА ОТ АВТОМОБИЛИ ДЪЛГА 15 КИЛОМЕТРА В НЕДЕЛЯ ПРИВЕЧЕР. СИГУРНО ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ ЗА ГИНЕС!
Потребител · 21:24 · 09.09.2013
Браво Боико И това успя да построиш!
Потребител · 21:36 · 09.09.2013
@Потребител НЕ САМО ГО ПОСТРОИ, НО ТОЛКОВА БЪРЗО ГО НАПРАВИ, ЧЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ЧАКАМЕ ГЪРЦИТЕ ДА СИ СВЪРШАТ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ! ПОКЛОН ПРЕД БОЙКО! С ГЕРБ НАПРЕД ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент