Американски сомелиери позлатиха бг вина

Американски сомелиери позлатиха бг вина | StandartNews.com

Вашингтон/София. Винпром Пещера грабна престижни награди, включително и златен медал, на сомелиерски конкурс в Щатите. Качествата на българските еликсири получиха суперлативи от Дан Бергер, известен като „гласа на виното в САЩ”. Той е най-популярният американски журналист и вино критик на "Ню Йорк Таймс", "Лос Аднжелис Таймс", "Вашингтон Пост" и др.

Бергер бе сред 13-те винени критици, сертифицирани сомелиери, които ежегодно си правят среща в Сан Диего, за да оценят хиляди вина от Аржентина, Австралия, Нова Зеландия, Испания, Франция, Италия и редица други.

Тази година в конкурса Critics & Sommelier Challenge International Wine Competition взеха участие над 2000 вина от 13 страни, като за първи път сред тях се открои и България.

Нещо повече, журито остана очаровано от качествата на българско вино с марката Домейн Пещера на познатия у нас и в чужбина като лидер на пазара на високоалкохолни напитки и вина Винпром Пещера. Именно затова винените критици на Америка дадоха единодушно златен медал за сорта КааCabernet Sauvignon и два сребърни медала за сортовете Chardonnay и Muscat всички реколта 2011 г. В коментарите и бележките си те не прикриват удивлението си, че вино което е с търговска цена под 10 долара побеждава при сляпа дегустация вина на наложени производители от известни винарски страни, които струват по над 250 долара бутилката. В графата „бележки на критика” се открояват хвалебствени слова за българското вино, което според експертите има приятен, деликатен, изискан и характерен вкус и аромат

Това са поредните отличия за Домейн Пещера през последната година. Те влизат в списъка с медали от най-престижните конкурси в света като Mundus Vini, International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards и редица други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай