Делото - Трайков, Дянков и Прокопиев, влиза пак в съда

Делото - Трайков,  Дянков и Прокопиев, влиза пак в съда | StandartNews.com

След като на 20 март Апелативният специализиран наказателен съд върна обвинителния акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на ЕВН срещу бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев на държавното обвинение за доразследване, Специализираната прокуратура повторно внесе делото в Специализирания наказателен съд вчера, съобщавиха от пресцентъра на обвинението.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт, прецизирани са обвиненията срещу шестимата, привлечени към наказателна отговорност лица, уточняват от обвинението.

Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще отговарят пред Специализирания наказателен съд (СпНС) за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Подсъдими с тях още са три лица, служители на Прокопиев в "Булброкърс".

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 млн. лева) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, настъпили са вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).

Изпълнителният директор на "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери (чл. 217, ал.4, вр. ал.2, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 1).
Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото за продажбата на занижени цени на държавния дял на ЕВН в Специализирания наказателен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай