Закон вади на светло парите на медиите

Закон вади на светло парите на медиите | StandartNews.com

ПОЗИЦИЯТА НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ - ТУК

Закон вади на светло действителната собственост и цялото финансиране на медиите в България. Народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева внесоха за обсъждане в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С него за първи път и онлайн изданията ще бъдат задължени да обявяват действителната си собственост. Те, както и всички печатни и електронни медии ще бъдат длъжни още да оповестяват и непазарното си финансиране.

Законопроектът ще преустанови спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна, заяви в позиция до медиите един от авторите на законопроекта - Делян Пеевски.

Проектът предвижда до 30 юни на съответната година доставчиците на медийни услуги да заявят за обявяване в търговския регистър декларация, съдържаща информация за действителния собственик на доставчика на медийни услуги към датата на заявлението, както и информация за всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането.

Доставчиците на медийни услуги да длъжни да посочват данните за действителния си собственик и в интернет страницата на съответната медия или издание, предвижда още проектът. Той дефинира понятията "действителен собственик" и "Финансиране". Действителен собственик са физическите лица, които са крайни бенефициенти на собствеността в юридическо лице или са учредители /или членове/ в юридическо лице с нестопанска цел, което самостоятелно или чрез свързани лица притежава участие в издателя или в доставчика на медийна услуга.

Финансиране по смисъла на проектозакона пък е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити.

Според законопроекта "медийна услуга" и "доставчиците на медийни услуги" са тези по смисъла на Избирателния закон.

Законопроектът е революционен, защото за първи път изисква информация и за лицата, разпространяващи и продаващи печатни издания. До 31 януари на съответната година те трябва да декларират в Министерство на културата действителния собственик, както и броят на обектите за продажба на дребно на печатни издания, които използват в търговската си дейност. Министерството трябва да публикува данните на интернет страницата си в 10-дневен срок. Ако лице използва в търговската си дейност повече от 1/3 от всички декларирани обекти за продажба на дребно на печатни издания в страната, Министерство на културата трябва да уведомява Комисията за защита на конкуренцията.

Законопроектът на депутатите от ДПС за първи път гарантира пълна прозрачност върху финансирането на медиите у нас, включително на сайтовете, защото вади на светло грантове, дотации и съмнителни заеми от свързани със собствениците лица. Досега Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения задължаваше печатните издания в първия брой на всяка година да обявяват действителните си собственици и да ги регистрират в регистър на Министерство на културата. Законът обаче частично решаваше проблема, защото не задължаваше изданията да декларират грантовете от фондации. Вчера стана ясно, че фондация "Америка за България" дава още 1,5 милиона лева на "Икономедия", чийто собственик Иво Прокопиев е обвиняем за приватизацията на държавния дял от ЕVN. Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество му запорира имоти за 200 милиона лева. Ако законът на депутатите от ДПС бъде приет, доставчици на медийни услуги като "Икономедия" ще бъдат длъжни вече да декларират публично всяка чужда пара, която получават. А също така и основанието за всеки всеки лев дотация от собствениците си.

"Стандарт" винаги е адмирирал пълната прозрачност във финансирането на медиите и отсега декларира, че ако законът бъде приет ще спази в срок неговите разпоредби. От 8 януари 2018 г. цялата отговорност за "Стандарт" е в ръцете на журналистите, които го правят. Това стана възможно след като бившият вече собственик Тодор Батков подари на екипа акциите на изданието за неговия 25-и юбилей.

РЕАКЦИИ

Свободата на медиите
да бъде в техните ръце

Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура и медии

Отдавна е време за ред и яснота в българските медии. Трябва да се знае кои са техните собственици. Дали пък прочутата "свобода на словото" не се подчинява именно на тези, които финансират вестници, радиа и телевизии? Дали пък точно те не я забраняват или манипулират? Свободата на словото трябва да бъде в ръцете на самите медии - както и тяхното бъдеще. Всеки човек на тази планета има право да каже това, което мисли. Не само медиите - още повече, че те не са оръжие или последна инстанция. Абсурдно е обществени медии, които се издържат с парите на данъкоплатците, да бъдат финансирани "отвън".

Заложените идеи
заслужават подкрепа

Христиан Митев, депутат от "Обединени патриоти"

В рамките на парламентарната група на "Обединени патриоти" не сме обсъждали внесения законопроект от ДПС, но по принцип идеята да са ясни собствениците на медии и начина на тяхното финансиране заслужава подкрепа. Правя уговорката, че още не съм запознат с конкретните текстове, но ако в проекта няма подводни камъни, той следва да бъде одобрен от парламента. Иначе и в момента финансирането на медиите подлежи на контрола на НАП. Според мен най-големият проблем на медиите в България е свободата на словото, както и автоцензурата. Имам предвид журналистите да могат да изразяват мнения, без да се съобразяват с редакционната политика, налагана от издатели и шефове.

Всички медии да декларират и
своята политическа ориентация

Илиана Беновска, водещ на „Беновска пита" по „Радио К2" и Канал 3

Депутатите от ДПС записаха най-важното изречение в голямата разръфана и разлиствана 28 г. с мръсни пръсти книга, наречена „Свобода на словото в България". Изречението е кратко и гласи: „Веднага да разкрием фактите пред очите на хората кой на коя медия е истинският собственик и с какви пари я финансира." Реакциите на скритите собственици и издатели ще бъдат истинският показател кои са манипулаторите на общественото мнение и какви нелицеприятни истини крият за себе си, за да отклонят вниманието на правораздавателните органи от собствените си персони. Щом се приемат промените в този закон България няма да се нуждае от индекс за свободата на словото, защото финансираните по недопустим начин медии, използвани за постигане на лични цели и облаги, ще изчезнат и на терена ще останат медиите, които работят прозрачно, с истинските факти и новини и в интерес на обществото.
Ще прибавя и едно свое отдавнашно предложение, което медийните грантаджийски и приватизаторски олигарси никога не го допуснаха. Нека всички медии да декларират и своята политическа ориентация. Нека истината е водеща. Защото задачата на медиите е да търсят и огласяват истината. Да опитаме можем ли?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай