ОБЗОР: Бюджетарят на държавата става здравен министър /ОБНОВЕНА/

ОБЗОР: Бюджетарят на държавата става здравен министър /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Дясната ръка на Владислав Горанов, топфинансистът Кирил Ананиев, ще е новият здравен министър. Новината потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ, малко след заседанието на Политическия съвет на коалицията. Той утвърди официалната номинация за министър на здравеопазването, но не посочи името на наследника на проф. Николай Петров. "Лидерите на партиите от коалицията разгледаха няколко възможни кандидатури. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018", съобщиха от правителствената информационна служба. В събота Борисов съобщи, че ще депозира предложението в НС на 10 ноември.

Ананиев е всепризнат финансов експерт. Наричат го бюджетаря на държавата, защото именно той е човекът, който прави почти всички разчети в хазната през последните 19 години. Освен това е наясно с финансите в здравеопазването. Ананиев, който е специализирал в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ, от дълги години е и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Финансистът е преминал през всички експертни длъжности в МФ, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи", заместник-министър на финансите в 5 правителства и служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков". В момента като заместник на Горанов наблюдава ключовите дирекции „Бюджет", „Държавни разходи", „Финанси на общините", „Държавно съкровище" и „Централизирано възлагане и обществени поръчки".

Междувременно агенция БЛИЦ съобщи, че вицепремиерът Валери Симеонов е бил сред номинациите за здравен министър. "Вярно е, че имаше предложение да стана министър на здравеопазването, тъй като на този пост се иска човек със здрави нерви. Аз не се съгласих! Ще подкрепя кандидатурата, която предложи ГЕРБ. За мен е важно следващият здравен министър да продължи политиката на генерал Петров", заяви пред БЛИЦ вицепремиерът Валери Симеонов. И допълни: "Знам какво уби професионално генерал Петров! Това са лобитата в здравеопазването, които попречиха на реформите, които беше започнал в лекарствената политика и болниците. Влади Горанов е прав като казва, че на всички нива се краде".

Още две имена се споменаваха за поста здравен министър, преди да стане ясно, че тежката задача да внесе финансов ред в системата се пада на Кирил Ананиев. Това бяха зам. - министърът на здравеопазването Мирослав Ненков и директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. "От медиите научих, че името ми се спряга като бъдещ министър на здравеопазването", каза той вчера и допълни, че никой не му е предлагал да заема поста. Преди дни пък Ненков призна, че с него е воден неофициален разговор, но е в дилема дали ако получи и официално предложение - да приеме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай