Раздор на консултациите при президента (обновена)

Раздор на консултациите при президента (обновена) | StandartNews.com

София. Представители на протестиращите напуснаха консултациите за Обществен съвет, които се проведоха при президента в петък. Те припомниха част от исканията си пред държавния глава Росен Плевнелиев, след което станаха и си тръгнаха. Същото направи и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В Обществения съвет са поканени хора, които няма моралното право да стоят там, заяви той. Сред поканените има "свободни ездачи", които не представляват никого, обясни синдикалистът и даде пример с икономистиге Георги Ганев и Георги Стоев и политолозите Огнян Минчев и Антони Гълъбов. Това са радетели на неолибералния модел, довел страната до тази криза, каза още Пламен Димитров.

Протестиращите също обявиха, че форматът на срещата е сбъркан. На една маса сме с личности, срещу които се борим, с олигарси няма да преговаряме, заявиха бунтарите Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев.

Преди началото на заседанието пред сградата на президентството се събраха десетки граждани, за да изразят несъгласие с подбора на участниците в днешните консултации.

Това не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство, уточни президентът Росен Плевнелиев в началото на заседанието.

Предлагам Обществен съвет към служебното правителство, но и обществени съвети към съответните министерства на служебното правителство, заяви държавният глава. Това означава, че задаваме възможност за максимално представителство, както в Обществения съвет към служебното правителство, така и в обществените съвети към министерствата на служебното правителство по съответните секторни политики. Тези, които се интересуват от цената на тока, тези, които се интересуват от монополите в енергетиката и в други сектори и тези, които не представляват себе си, а са легитимно избрани представители, са добре дошли в обществените съвети към съответните министерства на служебното правителство. По същия начин – екология, образование и проблеми на студентите, здравеопазване и проблеми на здравеопазването - именно затова създаваме възможно най-богатата палитра за граждански контрол и задаване на посоката към всяко едно от министерствата на служебния кабинет, казва Плевнелиев. Надявам се този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от следващото правителство, което ще дойде след служебното, легитимно избрано от народа на идващите избори, заяви още президентът.

Той предлага Общественият съвет да се ръководи от вицепремиера на служебното правителство. По думите му това няма да е правителство в сянка, не е и форма на заместител на парламента. Работя за прогнозируемост, смятам да спазвам Конституцията и законите. Смятам да съм посветен на демократичния процес, който трябва да извървим, заяви държавният глава следконсултациите.

Стабилността трябва да се гарантира. Има много проблеми за решаване, много искания които заливат президентската институция. Ние гарантираме отговорно отношение. За мен е повече от ясно – един и двама души няма да оправят тази държава. Не бива да очакваме, че 15 души в служебния кабинет ще оправят нещата. Институциите могат да решат проблемите. След като нямаме нефт и газ, трябва да имаме работещи институции, отбеляза президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай