Премиерът: С Македония трябва да продължим да честваме съвместно празниците си

Премиерът: С Македония трябва да продължим да честваме съвместно празниците си | StandartNews.com

Вече втора година България и Македония заедно почитат паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание - традицията трябва да продължи, заяви пред журналисти в Благоевград премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че 14-ти пехотен Македонски полк е взел участие в Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората. "Представяте ли си какво е това, а вече 70-80 години живеем в мир и поколенията са забравили какво е това или не помнят, или въобще не могат да си го представят. Представете си нашите деца – синове, дъщери, сега да отиват и да се бият, но и да загиват. Изброихме четири войни. Ние какво направихме – отидохме там, където се биеха", добави Борисов.

„Отидохме в Скопие – скърбихме за убитите евреи, след това заедно се преклонихме преди нашите свети братя Кирил и Методий в Рим и заедно отидохме при папата. В София се преклонихме пред паметника на цар Самуил и виждате, че хората се радват. Така ни посрещнаха в Скопие, така ни посрещнаха и благоевградчани", подчерта Борисов. Премиерът попита кое е по-хубаво – да стягаме полковете за война или заедно да честваме празници. „Аз мисля, че това, което показахме е възможно най-доброто.

Изключително съм доволен, че днес съм в Благоевград и искам да засвидетелствам почитта си към това, че миналата година заедно с премиера на Република България - Бойко Борисов се поклонихме заедно пред гроба на Гоце Делчев в Скопие, каза от своя страна Зоран Заев. По думите му Борисов е първият премиер, с който заедно честват въстанието в Скопие. „Аз като премиер на Македония имам възможността да бъда в Благоевград, за да засвидетелстваме почитта си пред паметника на Гоце Делчев по повод Илинденското въстание. Доволен съм, че вече се навърши една година от подписването на Договора за приятелство и заедно честваме нашата история и минало. Това е добра основа - да градим добрите отношения между двете страни и гражданите на двете държави", каза още Заев.

Той изрази увереност, че заедно с българското правителство правят само добри работи, които ще бъдат в полза на следващите поколения. „Без Договора, който постигнахме с България, нямаше да бъде възможно нито да постигнем договора с Гърция, нито да получим дата за преговори за присъединяването ни към Европейският съюз. Ние сме кандидат от 2005 година, имаме безусловни препоръки от 2009 година, а скоро получихме и дата за започването на преговорите. Същевременно преди няколко седмици получихме покана за присъединяването ни към НАТО. Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на Р България, премиерът Борисов и правителството", подчерта Заев.

Той добави, че България и Македония са показали как се гради приятелство пред целия регион, как се прави добро за всички поколения, които ще дойдат след нас. „Мисля, че пратихме и добри послания към цяла Европа, че Балканите вече не са „буре с барут", че Балканите са място, съставна част от Европа и Европейският съюз, в което има приятелство, има европейски маниери и мислене. И нашето място е част от Европейския съюз. Днес изпращаме позитивни послания от името на двете страни", допълни Заев.

"В началото никой не вярваше, че ще направим договор за добросъседство. Накрая седнахме, направихме го, подписахме го, парламентите го утвърдиха и той „повлече крак", както казваме на български. Македония вече има дата за Европейския съюз, има покана за членство в НАТО, работим по основни транспортни коридори", каза още Борисов. "Поздравявам и Алексис Ципрас, и Зоран Заев за това, което направиха с името, въпреки тежките политически проблеми, които си създадоха. Поздравявам Александър Вучич и Хашим Тачи, които в София си подадоха ръка и вече усилено вървят преговорите Белград – Прищина", заяви Борисов.

Той посочи, че никой не е вярвал, че ще се заговори за членство на Албания в ЕС преди България да постави като акцент за своето европредседателство темата Западни Балкани. „Сега, нашите приятели имат голяма перспектива, но всичко е в техните ръце. Така че благодаря на колегите – тази традиция трябва да я продължим и нека си честитим този празник, прекланяйки се пред нашите герои", допълни Борисов.

Заев каза, че по време на двустранната среща между двамата министри е била обсъдена темата за нови гранични пунктове между България и Македония, но не се ангажира със срокове кога ще се случи това, тъй като обществените поръчки отнемат време. „Става въпрос за около 1,5 млн., не е за стотици милиони", уточни Борисов. Той заяви, че вече е разговарял с Георги Костов, директор на Агенция „Митници", за да се види какво може да се направи по отношение на вече съществуващите пунктове и тяхното разширяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай