Отстрелват всеки кандидат за премиер

Отстрелват всеки кандидат за премиер | StandartNews.com

Брюксел. Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват след като "удобно ги отстрелват".

Това обясни в самолета към Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който летя към столицата на Европа, за да участва в честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес.

Много трудно ми е да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста, коментира Плевнелиев. Той обрисува и профила на служебния премиер. Не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари относно миналото му, да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове, обясни той. Президентът отрече да има конкретни заплахи за живота му, въпреки засилените мерки за сигурност за журналистите и придружаващата го делегация при качване за полета в правителствения самолет.

Освен скенер за багажа и пътниците, бяха събувани обувките на всички, дори на придружаващите го деца от хора на 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" с преподаване на иврит. Нормално е, през тази седмица президентът има най-важна роля за управлението на държавата, коментира с усмивка Плевнелиев. Той посочи, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна.

Според мен депутатите от този парламент можеха да приемат промените в изборния кодекс или поне преференциалните листи. Не подкрепям обаче идеята за мажоритарен вот, категоричен бе Плевнелиев. Какво би попречило на братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай, попита Плевнелиев. При мажоритарен вот няма контрол върху гражданите, които влизат в НС, обясни той. Според Плевнелиев стараната ни е достигнала момента, в който трябва да се откаже от дивия капитализъм и да помисли за растеж на икономиката и доходите, ако не искаме революция. Трябва да последваме примера на Германия и да се ориентираме към капитализъм, съчетан със социално отговорна държава, обясни той.

През следващите една-две години в България няма да има никакво отклонение от фискалната дисциплина. Няма да се прави опит за застрашаване на постигнатия много нисък дефицит, но от друга страна ще видим преминаване към по-продуктивни политики в подкрепа на заетостта и социалните грижи, каза президентът.

Твърдо съм и за либерализацията на енергийния пазар. Когато живеех в немско село, 8 доставчици дойдоха до вратата ми да ми предлагат оферти с цени за тока, обясни Плевнелиев.

В правителствения самолет президентът се превърна и в истинска звезда за вокалната група, която го придружаваше. Всеки ученик искаше да се снима с него, а след това за благодарност към държавния глава и пилотите на самолета децата изпълниха и няколко песни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай