Избори под наем в училищата

Държавата да плаща за вота, иначе да си сложи урните в мола, заявиха синдикалисти

Избори под наем в училищата | StandartNews.com

Вотът за нов парламент влиза в класните стаи само срещу наем. Даскали поискаха държавата да плати разходите на школата за изборния ден, иначе ще изпратят урните в мола.

Край на безплатния подслон на изборните секции, обявиха от учителския синдикат към "Подкрепа". Профсъюзът настоява за плащане на наем под формата на парично обезщетение за всяко школо, чиято сграда се ползва за какъвто и да е вот. Харчат се ток, вода и парно. Вика се дежурен персонал през почивния ден, а никой не покрива разходите, скочиха и директорите. Синдикат "Образование" настоява обезщетенията да бъдат регламентирани в изборния кодекс и Закона за изборите, за да се спре източването на школските бюджети с вотове и референдуми. Парното в училищата се гаси в петък вечер и се пуска в неделя вечер, за да се пестят харчове. Делегираните бюджети едва стигат за покриване на сметките. Всяка изборна секция получава по 10 лева, с които трябва да компенсира стопанина, който я е приютил в своята сграда. Почти няма известен случай, когато тези пари да са предадени на някой училищен директор, твърди регионалният лидер на профсъюза Юлия Ганчева.

Ден по-рано финансовият министър призна, че направените разходи за гласуването извън бюлетините ще набъбнат с още 15 милиона лева заради разходите на СИК-овете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай