Плевнелиев: Работим активно за Шенген

Интервюто ни притеснява, но малко, заяви президентът

Плевнелиев: Работим активно за Шенген | StandartNews.com

Благоевград. Продължаваме да сме активни за Шенген и сравнително малко притеснени. Това каза в неделя в местността Предел президентът Росен Плевнелиев като част от коментара си за интервюто на немския вътрешен министър. "Към момента българските институции нямат други индикации за промяна в позицията на Германия, освен въпросното интервю, дадено за регионална немска медия. Ние вярваме, че България ще получи една позитивна оценка.

Убедени сме, че двуетапния план за Шенген е правилен. Очаквам една коректна оценка на нашите усилия. България се справя блестящо и пази Шенгенските граници по един не по-лош, а дори по по-добър начин отколкото много други държави. Считаме, че сме изпълнили всички критерии. Интервюто, макар че е в регионална медия, ни притеснява, но малко, каза още държавният глава.

Той каза, че подкрепяме двуетапния модел на присъединяване - първо да влезем с въздушните и морските граници, а след това и сухопътните. И Ромпой, и Барозу много категорично подкрепиха и казаха, че не виждат сериозни проблеми по пътя на България за двуетапното присъединяване към Шенген, допълни Плевнелиев.

Той коментира и подписката, организирана от БСП, за АЕЦ "Белене". Категоричен бе, че като президент ще се вслуша и ще приеме решението на народа и на Народното събрание. "Предстои да видим как точно ще се формулира въпросът, по кое време и дали изобщо ще стартира такъв референдум. Като човек и експерт обаче ще повторя, че вместо България да налива 10 милиарда евро в един проект за два остарели реактора, които ще произвеждат поне три пъти по-скъп ток от АЕЦ "Козлодуй", аз лично бих инвестирал три пъти по-малко.

Около 3,5 милиарда евро са необходими за национална програма за енергийна ефективност. Това ще има по-голям ефект за българаските граждани, градове и икономика. Ще ги направи по-богати и ще им намали двойно сметките за ток", сподели президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай