"Юрая Хийп" от Камен бряг до Тутракан

"Юрая Хийп" от Камен бряг до Тутракан | StandartNews.com

Юлското слънце целуна хилядите край морето и реката, носещи Джулая в сърцето си

Звездите на "Юрая Хийп" зарадваха хиляди рокаджии от Камен бряг до Тутракан. Джон Лоутън пя на Джулая на морето край Каварна. Юлското утро на брега на Дунава край Тутракан пък дойде под звуците на "Джулай морнинг", изпети лично от автора на парчето Кен Хенсли.

В първия ден на юли хиляди се бяха събрали на платото в Камен бряг, за да посрещнат Джулая под звуците на едноименното култово парче на "Юрая Хийп" в изпълнение на Джон Лоутън. Стари и млади, носещи свободния дух в сърцето си с вяра за по-добро утре, се радваха на изгрева и проследяваха пътя на небесното светило от морските вълни нагоре към небосклона. Традицията и тази година бе спазена, но пък имаше и много изненади, които винаги правят Джулая нов и неповторим. От полунощ платото бе огласено от изпълненията на млади рок банди, на които по традиция фенът на рока и кмет на Каварна Цонко Цонев дава възможност за изява пред публика. Сред най-малките участници бе добричката група "Pleasure", съставена от фенове на твърдата музика.

Вокалист на бандата е Александър Танев, който е познат на широката публика от формата "Големите надежди", където съвсем малко не му достигна да стане победител. След тийнейджърите до пет сутринта настроение създаваха музиканти от "Bloodrush", "Pearls&stones", "Sound wave" и други банди. С наближаването на утрото на сцената се качиха Б.Т.Р., като официално събуждането на тези, които още не бяха се разсънили направи Влади Въргала. Наско и момчетата тотално събудиха близо 9-те хиляди, за да са готови за посрещането на изгрева. Точно в 5.29 часа, когато слънчевият диск започна своя ход, от сцената зазвуча песента на "Юрая Хийп" July Morning, чиито първи акорди на клавира изсвири лично кметът на Каварна Цонко Цонев. След това той и Христо Мутафчиев се присъединиха към Наско и Б.Т.Р., и в качеството си на бек вокали пяха заедно с Лоутън "Lady in black". Голямата изненада тази година за всички, дошли на Камен бряг, бе появата на сцената на Пол Нютън - бас китара, който заедно с Б.Т.Р. и Джон Лоутън изпълниха "Stealin". Пред медиите Лоутън сподели, че самият той бил приятно изненадан от идването на Нютън, който е един от основателите на "Юрая Хийп" и неин пръв басист. За това, че ще дойде, басистът пратил мейл на вокала. Лоутън коментира още, че за него Камен бряг е изключително място за Джулай и добави, че той лично винаги ще идва на това място, докато е жив и Цонко организира събитието.

След като бе част от атмосферата на Камен бряг, Нютън не скри изненадата си от това колко популярна е песента на групата в България. За това той научил преди месеци, когато в родината си се видял с друг от основателите на групата - Кен Хенсли, който му разказал за превръщането на парчето в символ.

6000 фенове посрещнаха изгрева на брега на Дунава край Тутракан с изпълнението на Хенсли. Фронтменът на "Юрай Хийп" кацна в Букурещ в късния следобед във вторник и пристигна точно навреме за хипарската сбирка в града на речните рибари, където бе поканен лично от кмета Димитър Стефанов. С него бе и китаристът Фил Джаксън. Още 9 рок банди опънаха жици на сцената край Дунава, а втори солист на купона бе Васко Кръпката с неговия "Подуене блус бенд".
Хипарите изпаднаха в екстаз, когато Кен обяви, че ще разиграе на томбола две свои тениски от емблематични концерти на "Юрая Хийп".

Кен Хенсли: Ще напиша още 11 песни за утрото

Искам да напиша още 11 песни за зазоряването. Ще ги кръстя Януарско утро, Февруарско утро... и така до декември. Това обяви под аплодисменти от възторг фронтменът на "Юрая Хийп" на пресконференция в Тутракан часове след грандиозния купон, събрал над 6000 рокаджии край реката. Хенсли разказа, че идеята му хрумнала, докато пеел "July Morning" на сцената край брега на Дунав. "Така ще мога да идвам в Тутракан, където много ми харесва, всеки месец", отсече авторът на световноизвестния хит.

Днес рок звездата ще разгледа историческите и културни забележителности на крайдунавския град, а привечер домакините му ще го разходят по Дунав. Солистът ще се разходи по реката с оригинална лодка "Тутраканка", която е патент на местните хора, познати като едни от най-добрите речни рибари и лодкари по течението на Дунав, обясни кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, по чиято покана музикантът гостува в дунавския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай