Всяка четвърта българка яде бой (ОБЗОР)

Всяка четвърта българка яде бой (ОБЗОР) | StandartNews.com

Домашното насилие взе 7 жертви само за година

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие. Това показват данните от изследване по повод Международния ден за елиминиране на насилието над нежния пол, който се отбелязва в Народното събрание. Събитието, организирано от народния представител Мариана Тодорова от АБВ и Българския фонд за жените, е част от световната кампания "16 дни на активни действия срещу насилието над жени".

Тревожните данни показват, че само за една година - 2014-а, в домовете си вследствие на побой са починали 7 българки. Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев отбеляза, че насилието над жени е едно от предизвикателствата, на които трябва да се търси ефективен отговор на национално и европейско ниво. "Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, но за проблема се говори трудно, а често и въобще не се коментира", посочи Главчев.

Той подчерта, че насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. "Проблемът е още по-тежък, защото домашното насилие рефлектира и върху децата - то не само наранява детската душа и създава психически травми, но и често се възприема като модел на поведение", добави зам.-председателят на парламента.

"Фокусът на дебата трябва да се премести и да е не само върху пострадалите от насилие, но и върху тези, които го извършват. Мъжете трябва да бъдат включени в този дебат и да нарушат мълчанието си по този въпрос", пък препоръча посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. "Длъжни сме да кажем със силен глас "Стоп"! Стоп, защото насилието над жени е неприемливо", призова и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Тя е член на Комисията по правата на жените и равенството на половете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай