Търсят патриарх без досие

Може да променят устава заради дядо Николай

Търсят патриарх без досие | StandartNews.com

София. Наследникът на патриарх Максим не трябва да има досие за принадлежност към бившата Държавна сигурност, смятат ексюристът на Светия Синод Татяна Дончева и психиатърът д-р Николай Михайлов. "Ако има, то не трябва
да съдържа нищо и публично да се обясни, че е нещастен инцидент в извънредно сложен период", коментираха експертите пред бТВ.

На комунистическите тайни служби не са сътрудничили само Николай Пловдивски, Амвросий Доростолски и Гаврил Ловчански, припомня в. "Стандарт".

Според Дончева и Михайлов кончината на патриарх Максим и изборът на негов наследник изправя църквата предняколко възможности – да се оглави от духовник, който наистина й служи или да попадне в ръцете на такива, които обичат да си общуват с бизнесмени и политици. Юристката е на мнение, че бреговете, на които стоят различните духовници, са обозначени публично с делата им – уповани на вярата или базирани на смяната на скъпи автомобили и часовници. "Обществото има потребност църквата да бъде оглавена от лице, от което да не се срамува", каза д-р Михайлов. Той очерта два рискови варианти – новият патриарх да бъде избран следманипулации, или бизнесът да инсталира подставено лице.

Дончева сподели и собственото си виждане, базирано на впечатленията от работата й с патриарха: „Той разбираше, че ще дойде момент, в който да предаде щафетата. Служеше с вяра и упование и с идеята, че ще стои в църквата, за да я предаде на добри ръце. И аз си мисля, че той е направил каквото трябва, за да попадне църквата в добри ръце”.Тя коментира, че Максим е изглеждал привидно инертен, създавайки впечатлението, че не прави нищо. „Изведнъж обаче, като анализираш, установяваш как той е преценял времето да спечели одобрението на международната църковна общност, преди да го удари тогавашното правителство на СДС и Методи Спасов”, даде за пример Дончева.

Църквата имала нужда от здрава ръка

Уставът на Българската православна църква може да бъде променен, така че пловдивският митрополит Николай да може да я оглави, стана ясно от думите на Емил Велинов, шеф на Дирекция „Вероизповедания". Мисля, че нов църковен събор може да промени устава, каза той пред бТВ. Велинов смята, че няма църковни канони, които да пречат на Николай да стане патриарх.

 
Според него в момента на БПЦ й трябва една здрава ръка, трябва й човек, който да тропне по масата. „Трябва да търсим достоен заместник на Негово Светейшество патриарх Максим. Вътрешноорганизационната среда на църквата също трябва да се постегне. Начело на православната църква трябва да застане човек, когото уважават и миряните, и клирът", каза Велинов. Той смята, че сред митрополитите има достойни заместници на патриарха.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай